Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Nema novca za znanost

Zbog krize se usporava i nastanak svemira

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Kriza i recesija uvukle su se i u CERN-ov najveći projekt - Veliki hadronski sudarač (LHC).

Rezovi unutar Europske unije sustigli su i najvećeg razbijača atoma, a prijete i znatnom usporavanju njegove misije u potrazi za najvećim tajnama svemira. Podsjetimo, 3,9 milijardi vrijedan stroj pokušava rekonstruirati, na mikroskopskoj razini, uvijete bliske Velikom prasku, iz kojeg je, kako se pretpostavlja, nastao svemir.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Krivi 'pernati prijatelji' Stroj vrijedan milijarde pokvarila korica kruha! Slika nije dostupna Vremenski putnik 'Božja čestica' iz budućnosti sabotira LHC u sadašnjosti?

>> Tajne svemira: LHC postavio novi rekord

Na sastanku u Ženevi, generalni direktor CERN-a Rolf Hauer, predstavio je prijedlog za uštedu 343 milijuna eura u periodu od 2011. do 2015. godine, zemljama članicama Unije. U CERN-u tvrde kako ne žele naštetiti eksperimentu LHC-a i kako žele spriječiti otpuštanje osoblja i znanstvenog kadra. 'Daljnji rezovi u troškovima povećavaju rizik od kvara', izjavio je Gianni Deroma, šef udruge CERN-ovih djelatnika, na prosvjedu nekoliko stotina nezadovoljnih CERN-ovih djelatnika, prenosi RFI.

Znanstvenici su istaknuli kako LHC konstantno postavlja nove rekorde i presedane prikupljanjem podataka te kako su frustrirani činjenicom da budžet za europska istraživanja nije primio niti jednu obećanu novčanu injekciju tijekom prošle dekade i minulog ekonomskog rasta.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene