Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Leopard s Bornea i Sumatre dobio status nove vrste

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Znanstvenici su ustvrdili da je leopard s indonezijskog otoka Borneo, te otoka Sumatre, zasebna vrsta iz porodice velikih mačaka te mu je priznat takav status, objavio je Svjetski fond za zaštitu prirode.

Zoolozi su dosad vjerovali kako prekrasna velika mačka s otoka Bornea i Sumatre pripada vrsti koja obitava u kontinentalnom dijelu jugoistočne Azije, čije je znanstveno ime 'neofelis nebulosa', a vulgarno oblačasta pantera.

Pročitajte i ovo Leopard 2 Glavni obrambeni igrač "U najvećoj tajnosti jedna europska država kupila je skoro 50 tenkova": Trgovac oružja otkrio detalje unosnog posla Slika nije dostupna Usred vožnje VIDEO Leopard dojurio i skočio im na kombi: Ozlijeđeno 13 osoba, pokušavaju ga pronaći

Međutim, znanstvenici s američkog Nacionalnog instituta za rak u Washingtonu ustanovili su da velika indonezijska mačka ima vlastite karakteristike, prenose mediji.

'Genetska istraživanja jasno pokazuju da oblačasti leopardi s Bornea trebaju biti smatrani zasebnom vrstom', tvrdi Dr. Stephen O' Brien, s američkog Instituta.

'DNK analize pokazale su oko 40 razlika između dviju vrsta', pojasnio je.

Njegov kolega Andrew Kitchener ističe kako je 'nevjerojatno da dosad nitko nije uočio razlike'.

Leopardi s Bornea i Sumatre imaju manje šare u obliku 'oblaka' s mnogo točkica unutar njih, zatim sivo i crno krzno te dvostruke pruge duž leđa.

Njihovi rođaci s kopna imaju drukčije krzno i blijeđe točkice, što su samo neke od razlika.

Danas znanstvenici vjeruju kako su se dvije vrste razdvojile prije više od milijun godina, a zatim su odvojeno evoluirale.

Oblačasti leopardi najveći su predatori na Borneu i mogu narasti do veličine malih pantera.

Vjeruje se da ih je od pet do 11 tisuća na Borneu, te još tisuće na otoku Sumatri.

Države Indonezija, Malezija i sultanat Brunei dogovorili su u veljači očuvati veliku zonu šumovitih predjela Bornea gdje žive rijetke i ugrožene vrste.

Najmanje 52 nove životinjske i biljne vrste identificirane su tijekom 2006. na Borneu, jednoj od svjetski najbogatijih zona po bioraznolikosti, ističe WWF.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene