Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Lansirana japanska 'lunarna princeza'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Utrkujući se u istraživanju Mjeseca s Kinom, Indijom i Sjedinjenim Državama, Japan je u danas lansirao svoju prvu lunarnu sondu nazvanu 'Kaguya', po princezi iz bajki.

Raketa, koja nosi tri tone tešku sondu koja će orbitirati oko Mjeseca, u 10 sati i 31 minutu po lokalnom vremenu digla se u nebo nad otočićem Tanegashima oko 1000 kilometara južno od Tokija.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Zvijezda suđenja KORUPCIJA U KRALJEVSKOJ OBITELJI Princeza Christina na sudu zbog pronevjere Slika nije dostupna Rođenje princeze FOTO Velika Britanija slavi rođenje princeze

Sonda za istraživanje Mjeseca od rakete se odvojila na nebu u blizini Čilea oko 45 minuta nakon lansiranja. Ona će dva puta prijeći orbitu oko Zemlje i potom putovati 380.000 kilometara do Mjeseca.

"Kaguya se od rakete odvojila bez problema", rekao je glasnogovornik svemirske agencije na internetskim stranicama japanske svemirske agencije.

Lansiranje sustava za promatranje "Kaguya" dio je programa
istraživanja Mjeseca "SELENE", započetog 1999. godine. Japanski znanstvenici kažu da je SELENE tehnički najsloženija misija na Mjesec od američkog programa Apollo, te košta oko 449 milijuna američkih dolara.

Misija se sastoji od glavne sonde koja će orbitirati oko Mjeseca i dva manja satelita opremljenih s 14 instrumenata za promatranje i ispitivanje površine, gravitacije i drugih svojstava u potrazi za podacima o nastanku i evoluciji Mjeseca.

Japanska svemirska agencija (JAXA) je priopćila kako se nada da će poslati astronaute na Mjesec 2025. godine iako Japan još nije pokušao realizirati svemirske letove s ljudskom posadom.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene