Obavijesti Video Pretražite Navigacija
E.T., jesi li tamo??

Kreće potraga za izvanzemaljcima na čak 86 planeta

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
I dok znanstvenici tvrde kako su pronašli prvu planetu izvan Sunčeva sustava koja bi mogla podržavati život kakav mi na Zemlji poznajemo, SETI je pokrenuo projek u kojem će se skenirati čak 86 planeta ne bi li pronašli bilo kakav znak izvanzemaljskog života u svemiru. A svi koji to žele mogu se priključiti potrazi - putem svojih kućnih računala.

U travnju je SETI Institut objavio kako gase svoju mrežu teleskopa koja promatra svemirska prostranstva u potrazi za izvanzemaljskim životom jer su ostali bez novca. SAD je naime, sveo financiranje znanstvenih projekata na minimum, pa se SETI morao 'zadovoljavati' privatnim donacijama. Objavili su i kako se nadaju da je gašenje mreže privremeno.

Pročitajte i ovo Potraga za tijelom djevojčice - 1 Nema rezultata Dankini krvnici tijelo su premjestili više puta? Policija će ponovno proći već pretraženo područje Cvijeće i svijeće u Banjskom Polju Traje potraga Majka ubojice malene Danke bez imalo srama pravda sina: Otkrila što je policija uzela iz kuće

U međuvremenu, space.com je izvijestio kako umjesto da pretražuju nebo u potrazi za drugim sunčevim sustavima koji bi mogli sadržavati E.T. signale, znanstvenici skeniraju 86 specifičnih planeta s najvećim teleskopom na svijetu koji se da usmjeriti. Robert C. Byrd Green Bank Radio Telescope inače se nalazi u zapadnoj Virdžiniji. Tih 86 planeta se inače, nalaze na popisu više od 1.200 planeta koje je otkrio NASA-in svemirski teleskop Kepler. 'Izabrali smo planete s ugodnom temperaturom - između nule i 100 stupnjeva celzijusa jer je veća vjerojatnost da bi na njima moglo biti života', kazao je fizičar Dan Werthimer, glavni znanstvenik na projektu SETI@home.

Nakon što se skinira svih 86 planeta podaci će biti ponuđeni oko milijun ljudi koji su se prijavili za projekt kojim će pomoći SETI-ju putem svojih kućnih računala.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene