Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Krave štetnije za okoliš od automobila

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Farme goveda proizvode više plinova s učinkom staklenika nego cestovni promet, navela je Svjetska organizacija za hranu i poljoprivredu, koja je pokrenula uzbunu izvješćem o štetama koje izazivaju stočne farme diljem svijeta.

'Područja uzgoja stoke emitiraju veću količinu plina s učinkom staklenika od one koju emitiraju prijevozna sredstva, mjereno u količinama CO2', navodi agencija Ujedinjenih naroda.

Pročitajte i ovo Skupo voće i povrće pojačava inflaciju - 4 Inflacija ne jenjava Operacija uspjela, pacijent na izdisaju: Od 44 vrste voća i povrća nisu poskupjele samo dvije U Baranji procvjetao biznis s makom - 3 i turistička atrakcija Umjesto suncokreta i kukuruza, baranjska polja polako postaju ljubičaste boje: Svako zrno unaprijed je prodano - "Tržište je gotovo neograničeno"

Uzgoj predstavlja devet posto CO2 nastalog djelatnostima ljudi, ali proizvodi 'najveći dio najštetnijeg plina s učinkom staklenika'.

Taj je sektor 'odgovoran za 65 posto emitiranja dušikovog dioksida, koji se uglavnom pripisuje gnojivu, a nosi potencijal globalnog zatopljenja 296 puta viši nego CO2', dodaje agencija.

Na farmama se stvara 37 posto metana emitiranog ljudskom djelatnošću (koji djeluje na zatopljenje 23 puta više nego CO2), a velikim dijelom ga stvara probavni sustav preživača, te 64 posto amonijaka koji bitno pridonosi kiselim kišama.

Zemlja i vode planete uništavaju i velike površine ispaša, primjećuje izvješće koje drži da su životinje s farmi postale glavni izvor kontaminacije fosforom i dušikom Južnokineskog mora čime znatno uništavaju bioraznolikosti morskih ekosustava.

Prema procjenama FAO-a svjetska proizvodnja mesa će se više nego udvostručiti i prijeći s 229 milijuna tona 1999./2000. na 465 milijuna tona 2050. godine, dok bi proizvodnja mlijeka mogla skočiti s 580 na 1.043 milijuna tona.

'Životinje za klaonice i za proizvodnju mlijeka predstavljaju oko 20 posto ukupne životinjske biomase zemlje', dodaje FAO.

FAO predlaže poboljšanje prehrane životinja kako bi se smanjila fermentacija u njihovom probavnom sustavu i otvaranje postrojenja za recikliranje gnojiva.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene