Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Jezive iskopine kostiju 24 djece iz pretkolumbovskog Meksika možda su prvi dokaz da je drevna toltečka civilizacija žrtvovala djecu, objavili su arheolozi.


Kosti potječu iz razdoblja od 950. do 1150., a iskopane su u nekadašnjoj toltečkoj prijestolnici Tuli, sjeverno od današnjega glavnoga grada. Na kostima se vidi da je djeci skupno odrubljena glava.

Vezani članci Peru: Pronađeno mjesto najvećeg žrtvovanja djece u povijesti, 140-ero djece zvjerski žrtvovano (Foto: Gabriel Prieto/National Geographic) Pronađeno mjesto najvećeg žrtvovanja djece u povijesti: 140 djece žrtvovano na najbrutalniji mogući način Teo Škvorc (Foto: Dnevnik.hr) - 1 Usprkos teškoj bolesti ovaj dječak sanja olimpijske snove: Dok se na tlu ne može samostalno kretati, u vodi niže zlatne medalje

Način na koji su djeca u dobi od 5 do 15 godina postavljena u grob, kao i činjenica da su pokopana s kipićem boga kiše Tlaloca, također upućuje na to da je riječ o grupnome žrtvovanju, tvrdi arheolog Luis Gamboa.

"Želimo li objasniti zašto su 24 tijela na istome mjestu, moramo pomisliti na grupno žrtvovanje", kaže arheolog.

"Vide se rezovi na temelju kojih mislimo da su im oštrim
instrumentima odrubljivali glavu", dodaje.

Tolteci su bili ratnička predastečka civilizacija poznata po
žrtvovanju ljudi, uglavnom ratnih zarobljenika.

Njihova je civilizacija sa sjedištem u drevnome gradu Tuli,
osamdesetak kilometara sjeverno od Mexica, cvala do kraja 12. stoljeća. Imali su utjecaja na području od jugozapada Sjedinjenih Država do Meksičkoga zaljeva i Srednje Amerike.

Danas su Tolteci najpoznatiji po strašnim petmetarskim kamenim kipovima ratnika.

Dječje su kosti slučajno krajem ožujka otkrili građevinski radnici koji su produbljivali temelje jedne uredske zgrade u Tuli.

"Kad su djeca u pitanju, to je jedno od prvih takvih otkrića
(toltečke kulture)", rekao je Gamboa i dodao da su i ta djeca
vjerojatno dovedena iz drugih dijelova Meksika.