Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Jezive iskopine kostiju 24 djece iz pretkolumbovskog Meksika možda su prvi dokaz da je drevna toltečka civilizacija žrtvovala djecu, objavili su arheolozi.


Kosti potječu iz razdoblja od 950. do 1150., a iskopane su u nekadašnjoj toltečkoj prijestolnici Tuli, sjeverno od današnjega glavnoga grada. Na kostima se vidi da je djeci skupno odrubljena glava.

Vezani članci Iskop kostiju pronađenih u Vatikanu (Foto: Dnevnik.hr) Završila analiza kostiju: Jesu li u vatikanskim zidinama bili ostaci djevojčice nestale prije 26 godina? David Boreanaz i Sarah Michelle Gellar (Foto: Profimedia) Holivudski glumac naša je srca osvojio još u seriji "Buffy", a njegovo je osvojila prekrasna Jaime

Način na koji su djeca u dobi od 5 do 15 godina postavljena u grob, kao i činjenica da su pokopana s kipićem boga kiše Tlaloca, također upućuje na to da je riječ o grupnome žrtvovanju, tvrdi arheolog Luis Gamboa.

"Želimo li objasniti zašto su 24 tijela na istome mjestu, moramo pomisliti na grupno žrtvovanje", kaže arheolog.

"Vide se rezovi na temelju kojih mislimo da su im oštrim
instrumentima odrubljivali glavu", dodaje.

Tolteci su bili ratnička predastečka civilizacija poznata po
žrtvovanju ljudi, uglavnom ratnih zarobljenika.

Njihova je civilizacija sa sjedištem u drevnome gradu Tuli,
osamdesetak kilometara sjeverno od Mexica, cvala do kraja 12. stoljeća. Imali su utjecaja na području od jugozapada Sjedinjenih Država do Meksičkoga zaljeva i Srednje Amerike.

Danas su Tolteci najpoznatiji po strašnim petmetarskim kamenim kipovima ratnika.

Dječje su kosti slučajno krajem ožujka otkrili građevinski radnici koji su produbljivali temelje jedne uredske zgrade u Tuli.

"Kad su djeca u pitanju, to je jedno od prvih takvih otkrića
(toltečke kulture)", rekao je Gamboa i dodao da su i ta djeca
vjerojatno dovedena iz drugih dijelova Meksika.