Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Pokazala istraživanja

Hands-free za volanom opasan poput pijanstva

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Vozači koji dok voze razgovaraju na mobitel, čak i uz pomoć hands-free uređaja, opasni su kao i oni koji su pijani sjeli za volan.

Korištenje dodatnih slušalica ili setova za korištenje mobitela, tijekom vožnje dekoncentrira u jednakoj mjeri kao i alkohol, potvrdila su istraživanja. Iako su to legalni načini razgovora mobitelom u autu, vozačima koji su ih koristili trebalo je pet puta više da zakoče u hitnom slučaju. Također, manje su bili svjesni događanja u prometu.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Watson stiže na telefone! Revolucija: Stižu najpametniji telefoni! Slika nije dostupna Stoljeće uspjeha Sto godina IBM-a

Psiholozi Jason Watson i David Strayer su rekli kako su 'ova istraživanja važna jer pokazuju da velika većina ljudi ne može istovremeno raditi dvije stvari'. To vrijedi za čak 97,5 posto vozača. No, 2,5 posto ipak ima mogućnost 'supertaskinga' i mogu raditi dvije stvari odjednom. Istraživanje je provedeno na 200 volontera koji su u simulatoru vozili autocestom. Znanstvenici su pratili koliko treba da zakoče, kolika je udaljenost automobila ispred njih, a prilikom vožnje su rješavali i jednostavne matematičke te memorijske testove, prenosi MailOnline.

Simulacija je ponovljena, a volonteri su razgovarali pomoću hands-free uređaja, a za vrijeme razgovora su trebali zapamtiti više riječi te izračunati neke matematičke zadatke. Samo 2,5 posto ispitanika nije trebalo više vremena za kočenje, održavali su pravilnu udaljenost, a mogućnost pamćenja im se čak poboljšala za tri posto. No, većini ispitanika trebalo je 20 posto više vremena da pritisnu kočnicu. Za tri posto im je pala mogućnost izvođenja matematičkih radnji, dok im se pamćenje smanjilo za 11 posto. Doktor Watson kaže da 'iako bi mi svi htjeli biti izuzetak za ovo pravilo, izgledi su za to veoma mali'.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene