Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Logitech bilježi slabu prodaju svog set top boxa Revue koji radi na GoogleTV platformi koja omogućuje pretraživanje i gledanje i televizijskog i online sadržaje


Kada je prije više od godinu dana najavio svoju Google TV platformu, Google je imao viziju povezivanja klasičnog sadržaja kojeg gledamo na televizoru s online sadržajem kojeg ćemo moći pretraživati i gledati TV ekranima.

Vezani članci PR Politika ga ne zanima, ali spremno poručuje: Volim i ljevicu i desnicu! Slika nije dostupna NE MOŽETE SE SAKRITI! Jezive stvari koje Google zna o vama

Nedugo nakon najave i demonstracije pojavili su se i prvi uređaji s podrškom za Google TV – Logitechov set top box Revue te jedan model Sonyjeva televizora i Blu-ray player, a najavljeni su i novi uređaji za početak 2011. i poznati CES sajam koji se početkom svake godine održava u Las Vegasu.

No, novi su uređaji odgođeni zbog nedorađenosti softvera, a da je Google zapeo sa svojom internetskom TV platformom najbolje govori i slaba prodaja Logitechova Revuea koji radi na GoogleTV-u i čija je cijena smanjena s početnih 250 na samo 99 dolara.

Zanimljivo je da je nova prodajna cijena manja od cijene troškova proizvodnje ovog uređaja tako da će Logitech s njegovom prodajom ubudućnosti biti u minusu. U ovoj su kompaniji komentirali i tvrdnje da je tijekom prvog kvartala vraćeno više Revue uređaja nego što ih je prodano – ta informacija ipak nije istinita te je u službenom priopćenju objavljeno da je povrat ovog proizvoda od strane korisnika jednak povratu proizvoda drugih kompanija.

No, zato su zabilježili povrat Revuea od strane prodajnih lanaca i distributera, što dokazuje da nema velikog interesa niti potražnje za ovim uređajem.

S nižom cijenom u Logitechu se nadaju da će 'ukloniti cijenu kao barijeru za širu adaptaciju i veću prodaju' Revuea, a u budućnosti puno očekuju od softverske nadogradnje krajem godine koja bi Google TV uređajima trebala omogućiti pristup aplikacijama s Android Marketa.

Neki analitičari vjeruju da, s obzirom koliko je vremena prošlo od lansiranja Google TV-a do danas i kako i dalje ne postoji neki veći interes za ovu platformu, Googleov TV projekt nikad neće niti uspjeti.

Ono što je sigurno jest da će u budućnosti većina televizora ipak postati 'pametna' i povezana s internetom, a kao jedna od kompanija koja bi mogla biti predvodnik na ovom tržištu spominje se – Apple. Steve Jobs navodno već dugo vremena radi na televizoru koji bi mogao pokretati iOS operativni sustav tako da bi se na njemu mogao prikazivati sadržaj s iPhonea/iPoda/iPada te bi mogao bio kompatibilan s aplikacijama za ovaj operativni sustav.

Ipak, takve su glasine još uvijek rijetke tako da je pitanje koliko istine ima u njima, mada su svi svjesni da bi vizionar poput Jobsa sigurno mogao napraviti televizor koji bi, poput iPhonea i iPada, zaludio brojne Appleove fanove i za njih postao još jedan 'must have' uređaj s logom ove kompanije.