Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Slovenski izum

Prvi bezvučni sportski zrakoplov na električni pogon

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Slovenski poduzetnik Ivo Boscarol i njegova tvrtka za proizvodnju lakih sportskih zrakoplova uspjeli su konstruirati prvi bezvučni zrakoplov koji će prilikom polijetanja i slijetanja koristiti električni pogon, objavili su slovenski mediji.

Četvorosjed 'Panthera', čiji je prototip napravljen u Ajdovščini, gdje je sjedište Boscarolove tvrtke 'Pipistrel', zbog električnog pogona pri uzletu i slijetanju se 'skoro ne čuje', odnosno ne proizvodi buku, ne izaziva onečišćenje u niskim slojevima atmosfere što je prednost u odnosu na ostale sportske letjelice, a troši dvostruko manje goriva od klasičnih motornih sportskih zrakoplova, navodi ljubljansko 'Delo'.

Boscarol će, navodi list, avion predstaviti javnosti u subotu u talijanskoj Goriziji, gdje gradi novu tvornicu za izradu sportskih zrakoplova koja će biti otvorena za dvije godine.

'Godišnje ih namjeravamo proizvoditi oko 200', rekao je za Boscarol. On je više puta u domovini nagrađivan kao jedan od najuspješnijih i najprodornijih poduzetnika. Prije tri godine 'Delo' ga je proglasilo osobom godine, dodijelivši mu tako titulu ranije uglavnom rezerviranu za političare.

Boscarol tvrdi da se za 'seobu' proizvodnje u susjednu Italiju odlučio zbog povoljnijih uvjeta koje su mu tamo ponudili, ali i zato jer Italija i SAD imaju zaključen međusobni sporazum o sigurnosti zračnog prometa, što će mu omogućiti prodor na veliko američko tržište. (Hina)

Pročitajte i ovo NE Krško - 1 Najprije remont Sprema se izgradnja novog bloka nuklearke Krško: Uskoro važan referendum Nuklearna elektrana Krško Od ponedjeljka Krško neće raditi mjesec dana

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene