Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Objavljena nova studija

Konačno otkriveno zašto zebre imaju pruge

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Znanstvenici već desetljećima pokušavaju doznati razlog zbog kojeg zebre imaju pruge. Izgleda da su ga mađarski i švedski znanstvenici nedavno i otkrili.

U časopisu 'Journal of Experimental Biology' objavljena je studija kojom su znanstvenici došli do zaključka da zebre imaju pruge kako bi se obranile od krvoločnih muha. Efekt crno-bijelih pruga na poseban način reflektira svjetlo što u konačnici odbija buhe od zebri.

Pročitajte i ovo Hrvoje Krešić U Dnevniku Nove TV Ne propustite posljednje i najrelevantnije predizborno istraživanje Slika nije dostupna Česta tema rasprava Zašto zebre imaju crno bijele pruge?

Skupina znanstvenika je izvodila eksperiment na konjima, a promatranjem su došli do zaključka da način na koji se reflektira svjetlo od dlake tamnije boje izuzetno privlači muhe. Stoga su se odlučili za dodatni eksperiment u kojem su napravili modele konja u različitim bojama, te ih premazali ljepilom kako bi kasnije mogli prebrojati muhe koje je određeni uzorak privukao. modeli konja su bili potpuno crne i potpuno bijele boje, te još nekoliko kombinacija tih dviju boja.

Promatranjem je zaključeno da je najmanje muha privukao model koji je bio najsličniji zebrinim prugama, čak i manje od modela koji je bio bijele boje. 'Iznenadili su nas ovakvi rezultati jer je na tom modelu ipak bilo crnih pruga koji reflektiraju svijetlo na način koji privlači muhe', rekao je profesor Matthew Cobb, ali i naglasio kako ova teorija ne isključuje sve ostale.


 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene