Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Terapija koja kombinira lijek protiv raka i tvar koja neutralizira jedan hormon vidljivo je smanjila rak dojke u miševa, a u nekim slučajevima ga i potpuno uništila, prema studiji koja je objavljena u Sjedinjenim Državama.


Autori istraživanja, među kojima je Andrew Schally iz medicinskog centra u južnoj Floridi, proizveli su tvar pod nazivom JMR-132 koja poništava djelovanje hormona rasta GHRH.

Vezani članci Organska hrana/Ilustracija (Foto: AFP) Može li organska prehrana smanjiti rizik od razvijanja tumora? Petogodišnja studija pokušala naći odgovor Slika nije dostupna Tri sestre odlučile odstraniti maternicu i dojke kako ne bi doživjele majčinu sudbinu

GHRH očito ima presudnu ulogu u rastu tumora.

JMR-132 koji se koristio sam, omogućio je da se veličina tumora dojke u miševa smanji u prosjeku za 63 posto nakon tri tjedna primjene, dok je antikancerozni lijek docetaxel doveo do smanjenja tumora u prosjeku za 74 posto u istom razdoblju.

No koktel JMR-132/docetaxel omogućio je prosječno smanjenje tumora od 97 posto za tri tjedna, dodaju istraživači čiji se radovi objavljuju u godišnjaku Američke akademije znanosti.

Kancerogeni tumor čak je potpuno nestao u nekih miševa koji su primali koktel.

Mješavina JMR-132 i docetaxela koja nije imala otrovnih posljedica ni neugodnih nuspojava mogla bi se primjenjivati za liječenje raka u ljudi, drže istraživači.