Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Kombinirana terapija smanjuje rak dojke u miševa

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Terapija koja kombinira lijek protiv raka i tvar koja neutralizira jedan hormon vidljivo je smanjila rak dojke u miševa, a u nekim slučajevima ga i potpuno uništila, prema studiji koja je objavljena u Sjedinjenim Državama.

Autori istraživanja, među kojima je Andrew Schally iz medicinskog centra u južnoj Floridi, proizveli su tvar pod nazivom JMR-132 koja poništava djelovanje hormona rasta GHRH.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Imaju 'gen za rak' Tri sestre odlučile odstraniti maternicu i dojke kako ne bi doživjele majčinu sudbinu Slika nije dostupna Rak dojke godišnje usmrti 900 žena 15. Dan narcisa obilježen diljem Hrvatske

GHRH očito ima presudnu ulogu u rastu tumora.

JMR-132 koji se koristio sam, omogućio je da se veličina tumora dojke u miševa smanji u prosjeku za 63 posto nakon tri tjedna primjene, dok je antikancerozni lijek docetaxel doveo do smanjenja tumora u prosjeku za 74 posto u istom razdoblju.

No koktel JMR-132/docetaxel omogućio je prosječno smanjenje tumora od 97 posto za tri tjedna, dodaju istraživači čiji se radovi objavljuju u godišnjaku Američke akademije znanosti.

Kancerogeni tumor čak je potpuno nestao u nekih miševa koji su primali koktel.

Mješavina JMR-132 i docetaxela koja nije imala otrovnih posljedica ni neugodnih nuspojava mogla bi se primjenjivati za liječenje raka u ljudi, drže istraživači.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene