Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

U okviru projekta Muzeja Hrvatskih arheoloških spomenika iz Splita i Ministarstva kulture RH stručnjaci splitskog Arheološkog muzeja pronašli su na predjelu Solioce u selu Podgrađu, kod Omiša, na dubini od oko dva metra prapovijesnu nastambu, navjerojatnije iz razdoblja starijeg neolitika.


Na temelju nalaza ostataka ukrašenih keramičkih posuda (impresso tehnika) i mikrolitičkih rukotvorina utvrđeno je kako je riječ o ostatcima kuća prvih stanovnika na tom području 6000 godina prije Krista, potvrdila je za Hini voditeljica projekta mr. Vedrana Delonga.

Vezani članci Miniranje brda nad omiškim naseljem Borik VIDEO Zaigrali se eksplozivom? Kamenje letjelo po kućama, oštetilo zidove i automobil: "Sreća da nitko nije prolazio" Zlatna povorka faraona u Kairu 07 Spektakl vrijedan milijune dolara: Ostaci slavnih kraljeva i kraljica u povijesnoj procesiji kakva dosad nije viđena

Podsjetila je na važnost takva nalazišta koje, po svemu sudeći, datira iz razdoblja starijeg neolitika. 'Cilj iskapanja nije bilo prapovijesno nalazište, već plansko istraživanje ne tako davno pronađene ranokršćanske crkve i pripadnog groblja. Međutim, istražujući jednu od dviju pronađenih grobnica, početkom tjedna naišli smo na prapovijesni sloj, odnosno na poluzemunicu načinjenu od tzv. lijepa s tragovima keramičkih posuda i životinjskih kostiju. Stanovnici su nedvojbeno bili nositelji impresso kulture u jadranskom bazenu', kazala je mr. Delonga.

Prije otkrića prapovijesnih ostataka na području srednjih Poljica, na istom lokalitetu samo na dubini od oko pola metra pronađeni su ostatci oko 250 četvornih metara velikog ranokršćanskog zdanja, koje datira s početka 4. do 6. stoljeća nakon Krista.

Nalazište je utoliko vrijedno što crkva u svom korpusu ima baptisterij (krstionicu), i to je dosada jedini pronađeni baptisterij na području bivše Poljičke Knežije. Mr. Delonga je potvrdila kako se na tom području najvjerojatnije nalaze i ostatci starohrvatske crkve i groblja. (Hina)