Obavijesti Video Pretražite Navigacija
izvanredna

USKORO UŽIVO Milanović sazvao izvanrednu konferenciju za medije: Pogledajte što je dočekalo novinare

Klimatske promjene najviše će pogoditi Afriku i Aziju

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Globalno zagrijavanje predstavlja veliku opasnost za sigurnost u svijetu, jer će uzrokovati brže i veće štete nego što se mislilo, upozorio je britanski veleposlanik zadužen za pitanja klimatskih promjena John Ashton.

Braneći britansku odluku o organizaciji nedavno održanog UN-ova panela o klimi i klimatskim promjenama na kojemu je u New Yorku sudjelovalo više od stotinu nacija, Ahston je ocijenio kako je riječ o globalnom izazovu koje zahtijeva globalne odgovore u raznim sektorima.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Crne prognoze Arktik za 30 godina ostaje bez leda!? Slika nije dostupna UN: Klima će promijeniti turistička odredišta

'Riječ je o pitanju koje se odnosi na kolektivnu sigurnost. Nema nacije ili regije koja će biti pošteđena ako klimatske promjene počnu utjecati na još veću glad u Africi i Aziji, na izumiranje životinjskih i biljnih vrsta ili na podizanje razine oceana', rekao je Ashton.

'Ovdje nije riječ o konvencionalnom sigurnosnom pitanju. Nikakve puške, rakete ni pištolji neće nam pomoći da se suočimo s klimatskim promjenama. No, svi moramo jednostavno priznati kako postoji sigurnosna dimenzija kada je riječ o klimatskim promjenama', smatra Ashton. 

'Mislim da moramo učiniti puno više nego što smo napravili do sada kako bismo pomogli onima koji su u najvećoj opasnosti od posljedica klimatskih promjena', izjavio je Ahston na sastanku koji je dio globalnih rasprava o produljenju Protokola iz Kyota.

Na nedavno održanom UN-ovu panelu o klimi u New Yorku dogovoren je konačan tekst zaključaka o klimatskim promjenama. Izvješće IPCC-a, najvišeg svjetskog autoriteta za klimatske promjene koji okuplja 2.500 znanstvenika daje smjernice za budućnost u pitanjima kao što su produljenje Protokola iz Kyota o smanjenju emisije stakleničkih plinova nakon 2012.

To je izvješće dalo do sada najsumorniju UN-ovu ocjenu prijetnje klimatskih promjena, predviđajući nestašicu vode koja bi mogla pogoditi milijarde ljudi, izumiranje biljnih i životinjskih vrsta i podizanje razina svjetskih oceana koje bi trajalo stoljećima.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene