Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Na području teleportacije napravljen je velik korak – korak od 15 kilometara! Znanstvenici su uspješno teleportirali informaciju između fotona u praznom prostoru na do sada nezamislivoj udaljenosti.


Znanstvenici uključeni u projekt kažu da nas to dovodi korak bliže razmjeni informacija bez tradicionalnog signala te da bi se udaljenost od 15 kilometara lako mogla protegnuti na udaljenost od Zemlje do svemira.

Vezani članci Slika nije dostupna Kinezi izvršili uspješnu teleportaciju na 100 kilometara! Slika nije dostupna Bijela kuća demantirala da je CIA teleportirala Obamu na Mars

'Kvantna teleportacija' je potpuno različita od teleportacije kakvom je zamišlja većina ljudi. Umjesto 'odabira' neke materije i njezinog premještanja na drugo mjesto, kvantna teleportacija uključuje dvije 'instance', kao što su fotoni ili ioni, zato su njihova stanja međusobno ovisna te se stanje jednog može 'prenijeti' u drugog.

Prvi pokusi s teleportacijom provedeni su na zraci svjetla. Jednom kad su objekti nabijeni, oni postaju povezani nevidljivim valom, poput niti ili pupčane vrpce. To znači da promjena na jednom objektu istovremeno djeluje i na drugi. Einstein je to nazvao 'sablasnim djelovanjem na udaljenost'.

Kad je jedan od njih poslan na neku udaljenost, povezanost osigurava da promjena stanja jednog utječe i na promjenu stanja drugog, što omogućuje teleportaciju kvantne informacije. Do sada se udaljenost koji su mogle 'prevaliti' takve informacije mjerila tek u metrima.

Teleportacija na udaljenost od nekoliko stotinjaka metara do sada je bila moguća samo kod fotona koji su 'putovali' optičkim kanalima, što je omogućavalo očuvanje njihovog stanja. U ovom pokusu znanstvenici su maksimalno nabili dva fotona te su onog s višom energijom poslali kroz prazni kanal dužine 16 kilometara. Otkrili su da je udaljeniji foton još uvijek mogao reagirati na promjenu stanja fotona koji je ostao 'na mjestu'.

No, teleportacija fotona ne vrlo velike udaljenosti tek je mali korak prema razvoju aplikacija za čitavu proceduru. I dok su fotoni dobri za prenošenje informacija, nisu dobri za rukovanje poput iona, a to bi trebalo osigurati enkripciju informacije koju nosi.

Istraživači sa Sveučilišta za znanost i tehnologiju Kine iz Hefeija uspjeli su održati 'vjernost' dalekometne teleportacije u 89 % – što je pristojno za informaciju, ali i vrlo opasno za teleportaciju čitavog ljudskog tijela, kakvoj se nadamo od kad smo je vidjeli u Zvjezdanim stazama.

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju