Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Kina: Pronađena nova vrsta dinosaura nalik ptici

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
U Kini su otkriveni ostaci kostiju golemog dinosaura nalik ptici kojeg stručnjaci smatraju posve novom vrstom tih pradavnih životinja.

Dug osam metara i s ramenima dvostruko širim od prosječnog čovjeka, fosili pernatog Gigantoraptora erlianensisa koji nije imao sposobnost letenja pronađeni su u Erlianskom bazenu u Mongoliji, objavili su znanstvenici u posljednjem broju časopisa Nature.

Pročitajte i ovo Fosil kojeg je zaplijenila granična policija - 2 Fosili stari 15 milijuna godina Kako je pao krijumčar neprocjenjivog blaga: "Rekao je da su bezvrijedni i da ih skuplja iz hobija. No bio je nervozan". Čuvao ih je na nevjerojatnom mjestu Divovska bedrena kost dinosaura pronađena u Francuskoj (Foto: AFP) - 2 duga dva metra Veliko otkriće stručnjaka u Francuskoj: Paleontolozi pronašli divovsku bedrenu kost dinosaura

Stručnjaci kažu da je dinosaur, otkriven u travnju 2005. godine, težio oko 1.4 tonu i živio prije oko 85 milijuna godina.

Prema pregledu kostiju, riječ je o mlađoj životinji koja je preminula u 11. godini života.

Ono što je posebno zanimljivo je njegova visina i težina, jer većina teorija govori da su dinosauri bili manji što su više nalikovali pticama.

"Nije imao zube, ali je imao kljun. Njegovi prednji udovi bili su
vrlo dugi i najvjerojatnije je imao perje", rekao je Xu Xing sa
Instituta za paleontologiju Kineske akademije znanosti.

Na temelju analize kostiju, stručnjaci vjeruju da ima iste pretke i da pripada istoj porodici kao i Oviraptor.

Riječ je o dinosauru koji je imao kljun i perje, ali također nije
mogao letjeti, no težio je svega kilogram do dva, kaže Xing.

Drugi pernati dinosauri vrlo rijetko su bili teži od 40 kilograma, što znači da je novootkriveni Gigantoraptor od njih bio teži 35 puta.

Do njegova otkrića, najveća pernata životinja bila je pola tone teška Stirtonova ptica-grom, koja je živjela u Australiji prije više od šest milijuna godina.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene