Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Moderni pljačkaši banaka

Jedan klik dovoljan za ostajanje bez novca na računu

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Moderni pljačkaši banaka razlikuju se od onih kakve poznajemo.

Uhićeno je više od 60 pripadnika međunarodne hakerske bande. Koristeći se računalnim virusom 'Trojancem' ukrali su više od 3 milijuna dolara s bankovnih računa raznih tvrtki. Zabrinjava što su mozak operacije bili hakeri iz Istočne Europe, te da su ugrozili i više banaka u regiji.

Pročitajte i ovo Ilustracija Mobilno bankarstvo Banka najavila ozbiljnu promjenu: Nekim se građanima neće svidjeti Ilustracija Policija ih traži Braća ubojice (13) i (11) ponovno haraju susjednom državom: Nisu prošla 24 sata od posljednjeg uhićenja, maloljetnici opet pobjegli

Među njima su i djevojke. Jedna takva međunarodna velika kriminalna cyber-skupina lopova uhićena je u New Yorku. 'Za modernu pljačku banke ne treba vam oružje, maska ili vozilo za bijeg. Dovoljan je internet i domišljatost, a može se obaviti u tren oka, jednim klikom miša na udaljenosti od tisuću kilometara', rekao je Preet Bharara, državni odvjetnik južnog New Yorka.

>> Više od 60 optuženih u 'cyber' uroti istočnoeuropskih hakera

Dovoljno je da otvorite krivu poruku na elektroničkoj pošti i na računalo vam se ubaci opasni virus. Nakon toga bilježi sve što ste pisali na tipkovnici pa tako i vaše bankovne podatke te ih šalje lopovima. Zahvaljujući zakonski obveznom sustavu dvostruke identifikacije, internet bankarstvo je u Hrvatskoj sigurno.

Hakeri stalno izmišljaju opasnije viruse

'Šanse za ovakvu vrstu prevare je ravna nuli, a to vrijedi za korisnike internet bankarstva jer prilikom potvrde svake akcije koristite novu lozinku, jednokratnu lozinku koja vam je najčešće generirana tokenom', pojasnio je Davor Matošić iz IT sigurnosti Splitske banke.

Ali hakeri svake godine izmišljaju nove opasnije viruse zato u internetskom poslovanju nikad niste potpuno sigurni. 'Nikad ne koristite javna računala u zračnim lukama ili negdje za obavljanje financijskih transakcija. Svoja kućna računala držite sigurnosno ažurirana u smislu antivirusnih programa', dodao je Bojan Ždrnja, stručnjak za informacijsku sigurnost.

Kada dobijete poruku od nepoznate osobe, dobro razmislite hoćete li je otvoriti. U njoj se možda skriva neki novi trojanski konj koji će vas uspjeti opljačkati.
 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene