Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Japanski laboratorij Kibo spojen sa ISS-om

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Astronauti su pričvrstili prvi dio japanskog laboratorija Kibo na Međunarodnu svemirsku postaju (ISS), čime je Japan dobio stalni modul na svemirskoj postaji uz Sjedinjene Države, Rusiju i Europu.

Američka letjelica Endeavour sa sedam astronauta, među kojima je jedan Japanac, pristala je jučer uz ISS gdje će boraviti u dvotjednoj misiji, dosad najduljoj.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Astronauti s Discoveryja završili izlazak u svemir Slika nije dostupna S Endeavourom na ISS krenuo robot Dextre i dio japanskog laboratorija

Kibo je instaliran na kraju sedmosatne svemirske šetnje astronauta Garreta Reismana i Richarda Linnehana. Oni su pripremili Kibo za postavljanje, a također su radili na sastavljanju kanadskog robotskog sustava Dextrea, koji bi trebao preuzeti rutinsko vanjsko održavanje postaje.

Sedmorica astronauta predvođena zapovjednikom Dominicom Gorieom izvest će pet svemirskih šetnji, najviše ikada u sklopu jedne misije.

Glavni dio golemog laboratorija Kibo u svemir će biti poslan idućim shuttleom u svibnju, a posljednji iduće godine.

Laboratorij Kibo, što na japanskom znači nada, bit će najveći od četiri laboratorija (američki, ruski i europski) i znatno će ojačati kapacitete istraživanja na ISS-u.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene