Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Astronauti su pričvrstili prvi dio japanskog laboratorija Kibo na Međunarodnu svemirsku postaju (ISS), čime je Japan dobio stalni modul na svemirskoj postaji uz Sjedinjene Države, Rusiju i Europu.


Američka letjelica Endeavour sa sedam astronauta, među kojima je jedan Japanac, pristala je jučer uz ISS gdje će boraviti u dvotjednoj misiji, dosad najduljoj.

Vezani članci Medicinski laboratorij/Ilustracija (Foto: Dnevnik.hr) - 2 Hvar ostao bez jedinog laboratorija: "Pisali smo ministru, bez njegove suglasnosti ne možemo ništa" Slika nije dostupna Astronauti instalirali novu gredu na ISS-u

Kibo je instaliran na kraju sedmosatne svemirske šetnje astronauta Garreta Reismana i Richarda Linnehana. Oni su pripremili Kibo za postavljanje, a također su radili na sastavljanju kanadskog robotskog sustava Dextrea, koji bi trebao preuzeti rutinsko vanjsko održavanje postaje.

Sedmorica astronauta predvođena zapovjednikom Dominicom Gorieom izvest će pet svemirskih šetnji, najviše ikada u sklopu jedne misije.

Glavni dio golemog laboratorija Kibo u svemir će biti poslan idućim shuttleom u svibnju, a posljednji iduće godine.

Laboratorij Kibo, što na japanskom znači nada, bit će najveći od četiri laboratorija (američki, ruski i europski) i znatno će ojačati kapacitete istraživanja na ISS-u.