Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Sve za znanost

Japanska letjelica u stilu kamikaze se vraća na Zemlju

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Kad Japanci krenu istraživati, onda to rade bez zadrške. Tako će jednu svoju svemirsku letjelicu bez posade poslati na samoubilačku misiju.

Japanska svemirska agencija (JAXA) letjelicu Kounotori 2 pratit će tijekom ponovnog ulaska u Zemljinu atmosferu pod vrlo strmim nagibom i bilježiti što se sve događa na njoj prilikom tako nasilnog vraćanja na Zemljinu površinu.

Pročitajte i ovo Pad drona u Zagrebu - 1 OSAM MJESECI KASNIJE Banožić tvrdi da DORH vodi istragu o padu drona, DORH ga demantirao Hidroavion, ilustracija uzrok nije poznat Strava kraj poznatog lučkog grada: U padu hidroaviona poginulo deset ljudi, među njima i dijete

Nadaju se kako će njihov uređaj REBR (Re-entry Breakup Recorder), koji je ekvivalent crnim kutijama zrakoplova, uspjeti prikupiti dovoljno korisnih podataka o posljednjim trenucima letjelice, kako bi ih japanski znanstvenici mogli proučavati.

REBR bi se trebao aktivirati čim letjelica pokaže znakove ulaska u Zemljinu atmosferu, a događaj bi se trebao dogoditi sutra. Ona će u sebi prevoziti otpad iz Međunarodne svemirske stanice. Znanstvenici se nadaju kako će tim eksperimentom dobiti odgovore potrebne na pitanje što se točno događa prilikom ulaska letjelica u Zemljinu atmosferu.

Ako sve prođe po planu, REBR uređaj trebao bi sigurno pasti u more, nakon čega se vraća u JAXA-u, a Kounotori 2 već će tada biti dio povijesti.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene