Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Japan želi lansirati papirnati zrakoplov iz svemira

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Japanska svemirska agencija odobrila je plan eksperimenta bacanja papirnatog aviona iz Međunarodne svemirske stanice (ISS) kako bi proučila njegovu putanju i donijela korisne zaključke za izradu budućih svemirskih brodova.

Prema Agenciji (Jaxa) prototipovi papirnatih aviona nalik američkom svemirskom brodu preživjeli su test izveden u siječnju u hipersoničnom zračnom tunelu na Sveučilištu Tokija.

Ti zrakoplovi od specijalnog papira dugog sedam i širokog dva centimetra podnijeli su brzine Mach-7 (sedam puta brzina zvuka) i temperature od 200 stupnjeva Celzijusa, navelo je japansko udruženje zrakoplova origami koje je Jaxai predložilo taj pokus.

Ti uvjeti su slični onima u koje ulaze svemirski brodovi tijekom ulaska u zemljanu atmosferu. Pokus je bio uspješan zahvaljujući ostakljenom papiru koji je kemijski obrađen kako bi bio otporan na ekstremno visoke temperature, preciziralo je udruženje na svojoj internet stranici.

"I nakon tog tretmana papir zadržava svoja svojstva i može se koristiti za origami", objasnio je Shinji Suzuki, profesor aeronautike i astronautike Sveučilišta Tokija.

"Povratak iz svemira papirnatog zrakoplova će nam dati ideje za nove svemirske brodove", nada se on.

Glavni problem je što se ne može predvidjeti gdje će zrakoplov aterirati ako se vrati na zemlju jer će ga odnijeti vjetar čim uđe u atmosferu", objašnjava profesor Suzuki.

On je dodao da bi Jaxa mogla priključiti mali predajnik na zrakoplov ili jednostavno napisati na njega na nekoliko jezika "Hvala što ćete nas obavijestiti ako ovo nađete".

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene