Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Japanska je vlada za ovaj tjedan najavila objavljivanje mjera za promicanje korištenja solarne energije u kućanstvima, a među najavljenim mjerama spominju se uvođenje subvencija i poreznih olakšica, objavio je gospodarski dnevni list Nikkei.


Te bi se mjere uvele početkom naredne godine, dodaje list i pojašnjava da je to nastavak inicijative za zaštitu okoliša koju je najavio premijer Yasuo Fukada a koja podrazumijeva i smanjivanje cijene sustava za solarnu energiju za 50 posto.

Vezani članci Slika nije dostupna Zahvaljujući fotonaponskoj elektrani, Orahovica će imati besplatnu javnu rasvjetu Slika nije dostupna VIDEO: Prijeći će pustinju u invalidskim kolicima

Većina proizvođača solarnih sustava je iz Japana, poput Sharp Corp., Kyocera Corp. i Sanyo Electric Co.

Vlada također od sljedeće godine namjerava donijeti zakon prema kojem bi tvrtke od 2010. morale koristiti i određenu količinu čišće energije, poput biogoriva.

Premijer, čija zemlja sljedeći mjesec ugošćuje summit G8, namjerava preuzeti vodstvo u borbi protiv klimatskih promjena. Japan namjerava do 2050. smanjiti emisiju štetnih plinova za 60 do 80 posto.