Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Izumljena nezapaljiva baterija

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Skupina znanstvenika s Instituta Fraunhofer za istraživanje silikata ISC u Wuerzburgu izmijenila je strukturu litijskih baterija do te mjere da su postale nezapaljive.

Za razliku od baterija visokog kapaciteta i duge trajnosti koje se koriste u posljednjih oko pet godina, nove baterije imaju čvrstu, negorivu jezgru koja izgledom podsjeća na gumu, izjavio je voditelj projekta, Kai-Christian Moeller u srijedu u Wuerzburgu.

"Time je značajno poboljšana sigurnost litijsko-ionskih baterija", ustvrdio je Moeller. Osim toga, zbog čvrstog sadržaja baterija ne može procuriti, za razliku od dosadašnjih baterija čiji je sadržaj bio u tekućem stanju i lako se pregrijavao.

Moeller je međutim najavio da će biti potrebno još tri do pet godina razvojnog rada dok nova baterija ne bude zrela za tržište. Posebice se mora poboljšati provodnost baterije.

Prototip nove baterije bit će prikazan na industrijskoj izložbi na sajmu u Hannoveru krajem travnja.

Znanstvenici su pri istraživanju koristili plastiku (polimer) iz skupine takozvanih ormocera. Riječ je o spojevima s lančanom strukturom silicija i kisika, koji tvore anorgansku strukturu na kojoj se nalaze organski lanci. Nakon nekih promjena u tim spojevima, nastala je plastična masa s osobinama koje su usporedive sa supstancom dosadašnjih baterija, posebice kad je riječ o trajnosti.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene