Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Italija traga za 'izgubljenim Leonardom'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Jedna od najvećih tajni u svijetu umjetnosti možda će uskoro biti otkrivena: je li Leonardo da Vinci doista naslikao izgubljeno remek-djelo i je li ono preživjelo do danas.

Talijanski ministar kulture odobrio je istraživanje koje bi trebalo pokazati skriva li zid u firentinskoj renesansnoj vijećnici 500 godina staru fresku "Bitka kod Anghiarija" koju se često naziva "izgubljenim Leonardom".

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Otkriće u Italiji VIDEO: Otkriven zadivljujući tajni Giotto Slika nije dostupna Crtež iz bilježnice Pronađen 'autoportret' Leonarda da Vincija?

Firentinski su moćnici 1503. od Leonarda naručili fresku koja bi slavila tu vojnu pobjedu. I dok njegove skice konjanika u bitki postoje i danas, samoj freski nema ni traga. Neki povjesničari umjetnosti vjeruju da možda nikad nije dovršena, a drugi tvrde da je uništena.

No jedna teorija pretpostavlja da je freska prekrivena drugim djelom u gradskoj vijećnici Palazzo Vecchio koja se nalazi uz galeriju Uffizi u kojoj se čuvaju neka od najvećih djela talijanske renesanse.

Talijansko ministarstvo kulture odlučilo je dopustiti istraživanje kako bi se "jednom zauvijek otkrilo postoji li udubljenje u zidu i ima li tragova freske", rekao je ministar kulture Francesco Rutelli novinarima nakon sastanka s firentinskim gradonačelnikom.

Gradonačelnik Leonardo Domenici dodao je da će istraživanje biti kratko, ali nije naveo kada će početi.

Savez Firentinske republike, Venecijanske republike i Papinske države porazio je milansku vojsku u bitki kod Anghiarija 29. lipnja 1440. što je za Firencu bila velika pobjeda jer je nakon toga postala vodeća politička i vojna sila.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene