Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Istraživanje: Globalno zagrijavanje polova posljedica ljudskog djelovanja

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Globalno zagrijavanje na zemljinim polovima može se 'izravno' pripisati ljudskoj aktivnosti, otkrila je međunarodna skupina znanstvenika tijekom zadnjeg istraživanja, a njegovi rezultati objavljeni su u američkom časopisu Nature Geoscience.

'Povećanje temperatura do kojih je došlo u zadnjih nekoliko desetljeća, na Arktiku i na Antarktici, izravno se može pripisati čovjekovu djelovanju', zaključila je međunarodna ekipa stručnjaka oslanjajući se na podatke prikupljene u razdoblju od 1900. do 2008.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Crne prognoze Arktik za 30 godina ostaje bez leda!? Slika nije dostupna 50 godina 'Spašavanje planeta zahtijevat će izniman angažman'

Znanstvenici koje je vodio Nathan Gillet sa Sveučilišta East Anglia iz engleskog Norwicha, usporedili su promjene u temperaturama zraka u polarnim regijama od 1900. Koristili su numeričke simulacije uspoređujući ih s emisijom stakleničkih plinova koji su posljedica izravnog djelovanja ljudi. 

>> VIDEO: Novi dokaz da se budućnost već događa

>> Klimatske promjene zagrijavaju Arktik ali hlade Antarktiku

Dokazali su da je emisija ugljičnog dioksida, za koju je odgovoran čovjek, utjecala na zagrijavanje obaju polova, a poznato je da su obje regije vrlo osjetljive ne klimatske promjene. Proces globalnog zagrijavanja na Antarktici manje je zamjetan nego na Arktiku, no znanstvenici ističu kako povećanje temperature postoji u objema regijama, a usko je povezano s globalnim povećanjem temperature na Zemlji.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene