Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Google, koji korisnicima interneta omogućuje virtualno putovanje svijetom, predstavio je novu inačicu programa Google Earth kojom je krenuo i u osvajanje podmorja.


Vezani članci Ilustracija Zamućena voda u Splitu nakon obilnih kiša: Objavljene preporuke za građane Tamna strana metropole Stanovnici zagrebačkog naselja kupaju se u kišnici, vodu piju iz kanistara: "Predizborni Tomašević je bio ovdje..."

Inačica 5.0 Google Eartha, koja uključuje i Google Ocean, trebala bi korisnicima pružiti mogućnost da zarone ispod morske površine i više nauče o životu u oceanu. 'Google Ocean ... će dodatno potaknuti zaštitu podmorskog okoliša', rekao je povjerenik EU-a za ribarstvo i pomorstvo Joe Borg. 'Google Earth dobiva novu dimenziju: dubinu', rekao je Jean-Francois Wassong, inženjer u francuskoj podružnici ove internetske tvrtke.

Umjesto pogleda na Zemlju iz zraka, korisnici se klikom miša mogu spustiti u morske dubine zumirajući ocean ili more po izboru, dok očekuju da otkriju ljepote rijeka i jezera koji će se dodati u idućim inačicama. Korisnici će tako moći prikupljati informacije i gledati fotografije i videosnimke na 20 tema, kao što su zaštićena podmorska područja, razvoj morske faune i 'mrtva područja' na velikim dubinama u kojima zbog nedostatka kisika nema života. 

Na raspolaganju 'surferima' je gotovo tisuću isječaka iz filmova, napose snimke s ekspedicija legendarnog oceanologa Jacquesa Cousteaua, od kojih neke još nikada nisu bile objavljene. Projekt koji obilježava završetak dvogodišnje suradnje s više od 80 privatnih i javnih tvrtka 'ne ide za zaradom', rekla je Florence Diss iz tvrtke Google, ne želeći otkriti njegovu cijenu.

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI
Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju