Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Bez objašnjenja

Iran odgodio lansiranje majmuna u svemir

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Iran je objavio da na neodređeno vrijeme odgađa lansiranje majmuna u svemir, koje je bilo planirano za kraj ljeta i u medijima snažno najavljivano kao važan korak prema budućem slanju čovjeka u svemir.

'Ne možemo precizirati datum kad će projekt biti ostvaren', rekao je predsjednik iranske svemirske agencije Hamid Fazeli i nije pritom naveo razloge odgode.

U lipnju je Fazeli najavio da će krajem kolovoza lansirati majmuna u svemir u kapsuli od 285 kilograma raketom Kavoshghar-5, poboljšanom inačicom rakete koja je 2010., lansirala štakora, kornjače i insekte.  Misiju majmuna u svemiru ma 20-minutnom letu i 120 kilometara visine u veljači je svečano predstavio predsjednik Mahmud Ahmadinedžad kao 'prvu etapu prema budućem iranskom lansiranju čovjeka u svemir', do 2020. godine.

Iran je 2009., uspješno lansirao ispitni satelit Omid., te u lipnju Rasad raketom Safir.

Fazeli je najavio kašnjenje u lansiranju trećeg satelita 'Fadžr', planirano za listopad. Fadžr bi trebao s 400 kilometara visine 'slati fotografije Zemlje preciznosti 100 metara' i odgađa se za 2012.  Svemirski program Irana budi zabrinutost Zapada koji sumnjiči Islamsku Republiku da tajno razvija nuklearno oružje ii dalekometne rakete sposobne nositi nuklearne glave. (Hina)
 

Pročitajte i ovo Ispaljene rakete Napad VIDEO Pet raketa ispaljeno je iz Iraka prema bazi američke vojske u Siriji Emmanuel Macron, Ursula von der Leyen pozivi na deeskalaciju Svijet u strahu od novog sukoba zbog napada na Iran: "Apsolutno je nužno da regija ostane stabilna"

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene