Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Ipak besplatna energija?

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Irska kompanija Steorn predstavila je javnosti u Dublinu dugo najavljivanu tehnologiju za proizvodnju čiste, besplatne i pouzdane energije koja bi navodno mogla dokončati energetsku krizu u svijetu.

Tehnologija Orbo temelji se na interakciji magnetskih polja, a kompanija ju je razvila prilikom istraživanja primjene vjetroturbina za energetsko napajanje nadzornih kamera, izvijestila je irska javna televizijska i radijska postaja RTE.

Pročitajte i ovo Pada cijena šećera - 1 Dobre vijesti U moru porasta cijena, jedan proizvod uskoro bi mogao pojeftiniti: "Cijena tone na europskom tržištu pala je s 1000 na 800 eura" Slika nije dostupna Pod nadzorom Gadafija Gadafijev režim unatoč sankcijama zarađuje milijune na nafti

U oglasu objavljenom u londonskom tjedniku Economist Steorn je pozvao znanstvenike da testiraju njegovu tehnologiju, obećavši da će objaviti rezultate ispitivanja. Dvadesetdva vodeća znanstvenika počela su je proučavati u siječnju i trebali bi objaviti svoje nalaze do kraja ove godine.

U međuvremenu je kompanija postavila pojednostavljenu verziju uređaja za proizvodnju energije u jednom londonskom muzeju i javnost će ga moći pogledati od 5. do 13. srpnja.

Izvršni direktor Steorn-a Sean McCarthy najavio je da će cijena licence za primjenu tehnologije biti "simbolična" ako znanstvene provjere potvrde njezinu valjanost.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene