Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Bliži nam se IP-apokalipsa. Internet će uskoro ostati bez IP adresa.


Trenutno je internetski 'adresar' baziran na numeričkim adresama kao što je na primjer 74.125.79.99. No taj sustav, poznat kao 'IPv4', dozvoljava samo oko 4,3 milijarde adresa.

Vezani članci Koronavirus u Kini Prestaju objavljivati dnevne informacije o koronavirusu: Ljudi sumnjaju u točnost podataka Provjera ispravnosti sirena za uzbunjivanje Građani, oprez! Ravnateljstvo civilne zaštite objavilo važno upozorenje

1977. godine kada je IPv4 nastao to se činilo jako puno, ali danas više nije dovoljno, piše britanski Metro. IANA, odnosno internetsko društvo za dodjeljivanje adresa, dodijelilo je dva od posljednjih sedam blokova adresa. Očekuje se kako ih više neće biti za nekih tri do šest mjeseci.

Zbog toga će se internetska infrastruktura preseliti na 'IPv6', koji ima oko 340 bilijuna bilijuna bilijuna adresa. Jedini problem je da IPv4 i IPv6 nisu kompatibilni, zbog čega će nekoliko godina raditi usporedno umjesto zajednički.

>> Internet koristi dvije milijarde ljudi

8. lipnja trebalo bi početi testiranje IPv6, zbog čega bi Internet kojeg sada koristimo mogao postati sporiji, a mogli bi se javiti i određeni sigurnosni problemi.

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI
Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju