Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Indija i Britanija krenule u osvajanje svemira

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Indija je danas uspješno lansirala raketu s kapsulom u sklopu priprema za lansiranje čovjeka u svemir, objavili su znanstvenici te zemlje, a BBC prenosi da i njihovi britanski kolege i planiraju do kraja desetljeća prvu samostalnu misiju na Mjesec.

"Misija se odvijala kao po školskom udžbeniku", kazao je novinarima Madhavan Nair, predsjednik indijske agencije za ispitivanje svemira (ISRO), a prenosi agencija AFP.

Pročitajte i ovo Odysseus Uspjeh Odiseja VIDEO Američka letjelica sletjela na Mjesec, prvi put nakon više od 50 godina! Sjeverna Koreja (Foto: Google Maps) Ošetećeno nekoliko zgrada Kakva blamaža! Sjeverna Koreja ispalila raketu i slučajno pogodila svoj grad

Raketa Polar Satellite Launch Vehicle od 44 metra lansirana je iz Sriharikote u indijskoj državni Andra Pradesh s kapsulom, indijskim satelitom za geografska i meteorološka promatranja. Također je ponijela jedan indonezijski satelit i četvrti po redu argentinski satelit.

ISRO je najavio da do 2009. želi poslati na Mjesec sondu bez posade, a do 2013. izvesti sličnu misiju na Mars a zatim pokušati poslati i čovjeka u svemir.

Britanski znanstvenici planiraju do kraja desetljeća izvesti prvu samostalnu misiju na Mjesec, objavio je BBC, a prenijele agencije pozivajući se na izvješće profesora Martina Sweetinga.

Utemeljitelj i direktor kompanije Surrey Satellite Technology Ltd., Sweeting predlaže dvije opcije, od kojih je prva nazvana "Moonlight" i obuhvatila bi lansiranje projektila za prikupljanje podataka, prenosia agencija dpa.

Ako bi se "Moonlight" pokazao uspješnom, slijedio bi "Moonraker", lansiranje svemirskog broda na površinu Mjeseca u potrazi za mjestima pogodnima za potencijalne svemirske baze s posadom.

Sweeting je kazao da sadašnje misije na Mjesec stoje oko 500 milijuna dolara, no s malim satelitima mogao bi se smanjiti trošak.

Britanija je dosad sudjelovala u svemirskim misijama za američku agenciju NASA-u i europsku ESA-u.

Kapsula, koju je Indija lansirala u srijedu treba pasti na Zemlju u roku od 15 do mjesec dana, objavio je ISRO.

Indijska raketa lansirana u srpnju 2006., trebala je postaviti u
svemir najveći indijski komunikacijski satelit, no raspala se nekoliko sekundi nakon lansiranja, što je bio težak udarac ISRO-u koji raspolaže s 850 milijuna dolara državnog novca i novcem drugih država koje joj povjeravaju svoje satelite.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene