Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Hubble otkrio metan na planetu na kojem je već otkrivena voda

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Svemirski teleskop Hubble otkrio je metan u atmosferi jednog udaljenog planeta na kojem je prošle godine otkrivena voda, objavili su američki znanstvenici.

Organska molekula otkrivena je u atmosferi planeta veličine Jupitera koji kruži oko zvijezde udaljene 63 svjetlosne godine u zviježđu Lisičica (latinski Vulpecula).

Pročitajte i ovo Sudar dviju galaksija koji je snimio teleskop Hubble (Foto: NASA) NASA objavila fotografije Impresivan prizor: Snimljen jedan od najblještavijih i najveličanstvenijih događaja u svemiru Slika nije dostupna NASA predstavila nasljednika Hubblea

Planet HD 189733b nalazi se, međutim, preblizu svojoj zvijezdi da bi se na njemu razvio život kakav poznajemo.

No znanstvenici ističu da su promatranja pokazala da se astronomsku tehniku detektiranja osnovnih elemenata života može iskoristiti kod promatranja hladnijih, možda nastanjivih planeta veličine Zemlje.

Znanstveni institut svemirskog teleskopa u Baltimoreu, koji koordinira korištenje Hubblea, objavio je da je otkriće rezultat promatranja svemira u svibnju.

Mark Swain iz NASA-ina istraživačkog centra JPL (Jet Propulsion Laboratory) iz Kalifornije koji je predvodio tim zaslužan za otkriće opisao je taj rad kao "probu za buduće potrage za životom na više gostoljubivim planetima". Swain je glavni autor teksta objavljenog u četvrtak u časopisu Nature.

S druge strane, Sara Seager s istraživačkog sveučilišta Massachusetts Institute of Technology (MIT) koja nije sudjelovala u projektu smatra da će pronalaženje organskih molekula na drugim planetima nalik Zemlji biti mnogo teže.

Metan je važan, jedna je od četiri molekule koje astronomi traže, zajedno s vodom, ugljičnim dioksidom i kisikom, ali uglavnom kao nusprodukt života, što na planetu o kojem je riječ nije slučaj, rekao je astronom s Carnegie Institution for Science iz Washingtona Alan Boss.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene