Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Hrvatski fizičar Marin Soljačić dobitnik prestižne američke 'nagrade genijima'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Među samo 25 imena dobitnika nagrade MacArthur Fellowships za 2008. godinu danas je uvršteno i objavljeno i ime mladog, uspješnog i nesumnjivo iznimno perspektivnog fizičara Marina Soljačića, docenta na Odsjeku fizike na bostonskome MIT-u (Massachusetts institute of technology).

MacArthur Fellowships ili popularno 'genius awards' podrazumijeva i stipendiju od 500 tisuća dolara za svakog dobitnika (isplaćuje se tijekom pet godina), i to bez uvjeta na što novac mora biti potrošen. Zaklada John D. i Catherine T. MacArthur nagrade dodjeljuje pojedincima po principima njihove kreativnosti, originalnosti i potencijala da daju velik doprinos znanosti u budućnosti. Odabrani su stipendisti širokog spektra područja rada: od neurobiologa, saksofonista, do kipara, astronoma i specijalista gerijatrije…

Pročitajte i ovo Hrvatska pošta zaposlenicima daje nagradu od 1200 eura Zbog velike fluktuacije Hrvatska pošta nagrađuje poštare i vozače s 1200 eura: Ipak, postoji jedna caka Slika nije dostupna 'Bežični prijenos struje već za dvije godine'

'Program MacArthur Fellows slavi iznimno kreativne pojedince koji su spremni nadmašiti dosadašnje visine ljudskih dostignuća', rekao je predsjednik MacArthura, Jonathan Fanton. 'Svojom odvažnošću i neobičnom energijom, ova nova grupa stipendista, žena i muškaraca svih dobi i različitih područja interesa, dokazuje neograničenu prirodu ljudskog uma i duha'.

Marin Soljačić dobio je stipendiju za područje optičkog fizičara uz objašnjenje da dokazuje da se električna energija može prenositi bežično, čime se otvaraju vrata napajanju strujom raznih uređaja, a da ih se ne uključi žicom na strujnu mrežu.
Marin Soljačić, naime, teoretski je fizičar čiji je rad na elektromagnetskim valovima važan za razumijevanje osnovnih načela optičke fizike te razvoj uređaja poput preklopnika za optička računala i bežični prijenos energije. 

Nedavno je zajedno sa svojim kolegama demonstrirao i teoretski i eksperimentalno da dvije inducirane zavojnice mogu bežično prenositi energiju na udaljenosti od nekoliko metara, što predstavlja napredak koji bi se mogao iskoristiti za bežično punjenje prijenosnih računala, mobilnih telefona i drugih elektronskih uređaja. 

'Gotovo da niti sam još ne mogu vjerovati da sam među dobitnicima, to je doista iznimna i za mene potpuno neočekivana nagrada i čast. Što se novca tiče, već sada mogu reći da će mi pomoći u radu na inovativnim, a s druge strane možda malo rizičnijim istraživanjima za koja je često teško osigurati tradicionalne, 'konzervativne' izvore financiranja', izjavio je Marin Soljačić odmah nakon što je doznao da se našao na listi dobitnika.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene