Obavijesti Video Pretražite Navigacija

'Hobiti' su nova ljudska vrsta

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Kosti patuljastog hominida pronađene u Indoneziji pripadaju posve novoj grani ljudskog roda, zaključili su znanstvenici. Radi se zapravo o novoj ljudskoj vrsti, za koju do sada nismo znali.

Skelet je pronađen 2003. godine na indonezijskom otočju Flores i odmah je izazvao senzaciju. 

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Burna rasprava Ljudski mozak evoluirao je od stvorenja nalik škampu? Slika nije dostupna Mozak se služi trikovima Mislili ste da ljudima upravlja razum? E pa prevarili ste se!

Znanstvenici su cijelo vrijeme smatrali da se radi o kostima modernog čovjeka koji je bolovao od mikrocefaličkog poremećaja, zbog kojeg se njegov mozak nije do kraja razvio, tj. bio je manji od mozga zdravog homo sapiensa. 

No, ta je teorija odbačena nakon što je napravljena usporedba s građom tijela današnjih osoba s istim poremećajem.

Prema obliku lubanje i drugim analizama zaključeno je da mozak pronađenog hominida, iako malen, nije mikrocefaličan, već visoko razvijen u drugom smjeru nego što je naš, drugačije građe i oblika. 

Mikrocefalički poremećaj je, inače, rijedak poremećaj za koji je karakterističan premali mozak, nizak rast i razvijenost tijela uopće te smanjene kognitivne sposobnosti. 

U najnovijoj studiji Dean Falk sa Sveučilišta u Floridi i njegove kolege zaključili su da se kod malenog kostura pronađenog u Indoneziji ne radi o poremećaju, već o posebnoj vrsti modernog čovjeka - Homo floresiensisu. 

Znanstvenici su pronašli jedan gotovo posve sačuvan kostur i ostatke još osam osoba. Odmah su dobili nadimak Hobiti, prema popularnim patuljastim bićima iz romana JRR Tolkiena. 

Znanstvenici vjeruju da su se ti ljudi, visoki tek oko jedan metar, razvili iz isto tako patuljastog predaka s manjim mozgom, koji se tijekom evolucije morao prilagoditi ograničenim izvorima hrane na tom otočju. 

Vjeruje se da su ti naši patuljasti rođaci izumrli prije 12 tisuća godina, kada je erupcija vulkana devastirala to područje.

Pronađeno je i oruđe koje je ta mala vrsta ljudi izrađivala, što je još jedan dokaz da se radi o visokointeligentnoj vrsti.

- Neki još uvijek odbijaju vjerovati da su ljudi s tako malim mozgom bili sposobni izrađivati oruđe, ali to je činjenica, kaže Falk.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene