Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Predsjedništvo Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti podržalo je osnivanje svoje znanstvenoistraživačke jedinice u Šibeniku, priopćeno je danas iz HAZU-a.


Inicijativu o osnivanju jedinice u Šibeniku pokrenulo je čelništvo grada Šibenika, dostavivši Predsjedništvu HAZU-a opsežan prijedlog područja i tema istraživanja budućeg zavoda koje bi obuhvaćale povijest i umjetnost (sakralna umjetnost, marijanska povijest, izučavanje i trajna sustavna zaštita katedrale sv. Jakova, povijesni glazbeni instrumenti i spomeničke crkvene orgulje), arheologiju (arheološki lokalitet Bribirske glavice, podvodna arheologija), književnost i književnu baštinu, prirodne znanosti (ekologija, botanika, hortikultura, ihtiologija, ornitologija, istraživanje pitke vode) i medicinske znanosti.

Vezani članci Michael Jordan i Yvette Prieto na jahti u Šibeniku Jordana u Šibeniku dočekala gomila obožavatelja, no legendarni košarkaš ostao je uživati na jahti s lijepom suprugom Pozar kod Vrpolja - 7 VIDEO I dalje gori kod Vrpolja, borba s vatrom traje više od deset sati. Pred vatrogascima je teška noć

Za smještaj budućeg zavoda grad Šibenik predlaže prostor u kompleksu samostana sv. Lovre u Šibeniku, jednom od najstarijih europskih institucija-učilišta.

Predsjedništvo HAZU-a na redovitoj sjednici 29. listopada podržalo je inicijativu grada Šibenika i iskazalo zainteresiranost za osnivanje znanstvenoistraživačke jedinice u gradu bogate kulturnopovijesne baštine, sa značajnim arheološkim nalazištima te mnogim imenima koja su obilježila kulturnu povijest Hrvatske.

HAZU, osim u Zagrebu, već ima znanstvenoistraživačke jedinice u Bjelovaru, Cavtatu, Dubrovniku, Korčuli, Osijeku, Puli, Rijeci, Splitu, Trstenom, Varaždinu, Vinkovcima, Zadru i Vukovaru.