Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Grmljavinske oluje ometaju elektronsku komunikaciju

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Zemaljske oluje mogu dovesti do oluja u višim dijelovima atmosfere, koje pak mogu omesti radio valove i druge načine elektronske komunikacije, pokazalo je istraživanje američkih znanstvenika.

Otkriće bi moglo dovesti do izgradnje pouzdanijih GPS navigacijskih satelita, a u vremensku prognozu bi trebalo uključiti upozoravajuća izviješća o atmosferskim prilikama koje bi mogle omesti sve vidove elektroničke komunikacije i usluga, smatra Thomas Immel sa Sveučilišta Berkeley. 

Pročitajte i ovo Dubai, 16.04.2024. - 1 neviđeni prizori FOTO/VIDEO Hrvat iz Dubaija za DNEVNIK.hr o kataklizmi: "Svi trgovački centri su potopljeni, nas su evakuirali..." Tuča u Sloveniji hladna fronta VIDEO Dijelove Slovenije poharala tuča, objavljena snimka kako se hladna fronta kreće prema Hrvatskoj

Koristeći podatke NASA-inih satelita, Immel i njegov tim otkrili su da oluje praćene munjama i gromovima iznad Južne Amerike, Afrike i jugoistočne Azije stvaraju turbulencije u električnim pojasevima koji se rasprostiru 400 kilometara iznad ekvatora u pojasu atmosfere poznatijem kao jonosfera.

Ovi jezici plazme pretanki su da bi na njih utjecali olujni vjetrovi, no znanstvenici su otkrili da ih ti vjetrovi mogu oblikovati generirajući elektricitet iz slojeva atmosfere ispod njih.  

Tri takva jezika plazme instrumenti su locirali iznad područja poznatih po čestim grmljavinskim olujama - iznad Amazonske prašume i prašume u Kongu te u Indoneziji. 

No, ista pojava zabilježena je i iznad Tihog oceana, daleko od područja koja često pogađaju oluje, što je ključni dokaz da grmljavinske oluje istu pojavu uzrokuju na globalnoj razini.

To možda može objasniti zašto je jonosfera iznad Sjeverne Amerike turbulentnija nego u drugim područjima kontinenta, što uzrokuje smetnje u putovanju radio signala kroz to područje.

- Sada znamo da su smetnje i turbulencije u jonosferi direktno povezane s tropskim olujama, kaže Immel.

Znanstvenici sada nastoje utvrditi kreću li se ti jezici plazme tijekom cijele godine ili samo za velikih događaja, kao što je sezona uragana. 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene