Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Gradi se podrum za 'sudnji dan'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Norveška Vlada je predstavila finalni dizajn podruma za 'sudnji dan' u kojem će se sačuvati sjeme svih poznatih hranidbenih vrsta biljaka. Međunarodni podrum za sjeme Svalbard će biti sagrađen u planini na otoku u blizini Sjevernog pola.

Podrum će sačuvati svjetsku agrikulturu od budućih katastrofa, poput nuklearnog rata, udara meteora i klimatskih promjena. 

Pročitajte i ovo Pad helikoptera u Norveškoj Tragedija u Norveškoj Tijekom misije potrage i spašavanja srušio se helikopter: Jedna osoba poginula, petero ozlijeđeno Vis Od recepata do nakita Na mnogima najljepšem hrvatskom otoku raste najstarije stablo rogača na svijetu: Mladi zadrugari čine čuda

Izgradnja tog objekta će započeti u ožujku ove godine, a banka sa sjemenom će biti otvorena 2008. godine. 

Norveška vlada izgradnju plaća 5 milijuna dolara, a podrum će imati dovoljno mjesta da udomi 3 milijuna uzoraka sjemena. 

'Želimo neku vrstu sigurnosne mreže, jer ne bi htjeli riskirati s izumiranjem biološke raznolikosti', rekao je Cary Fowler, direktor projekta.

'Možete li zamisliti efektivan, djelotvoran, održiv odgovor na klimatske promjene i nedostatak vode, upravo to će biti taj podrum, dodao je.

Podrum će biti sagrađen na  površini od 120 metara unutar planine na Spitsbergenu, jednom od četiri otoka koje čine Svalbard. 

Uzorci biljaka će biti pohranjeni na temperaturi - 18 C (0F). 

Neke biljke, poput graška, moći će preživjeti samo 20 do 30 godina. Druge, kao što su suncokret mogu trajati i nekoliko stotina godina. 

Nakon što se izgradi i uredi podrum, bit će potrebno vrlo malo ljudske intervencije da bi se održao, kaže dr. Fowle.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene