Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Kontrolirana nuklearna fuzija, u središtu projekta međunarodnog eksperimentalnog reaktora Iter koji je konkretiziran službenim potpisivanjem međunarodnog sporazuma u utorak u Parizu, svrstava se u potragu za "čišćim" i neograničenim izvorom nuklearne energije.


Sporazum o gradnji fuzijskog reaktora potpisala je EU i još šest zemalja.

Vezani članci Cjepivo za koronavirus, ilustracija Slovenci drugom dozom cijepili dva posto stanovništva, objavili i koliko cjepiva očekuju do kraja mjeseca Cjepivo, ilustracija Europska unija pokušava staviti pod kontrolu izvon cjepiva izvan bloka

Na ceremoniji kojoj je domaćin bio francuski predsjednik Jacques Chirac, dužnosnici EU-a, SAD-a, Indije, Kine, Japana, Južne Koreje i Rusije potpisali su u Parizu projekt ITER i finalizirali ga nakon godina pregovora.

- Ako se ništa ne promijeni čovječanstvo će za 200 godina potrošiti većinu fosilnog goriva nakupljenog tijekom stotina milijuna godina, rekao je Chirac.

-Projekt ITER je pobjeda općeg interesa čovječanstva, dodao je.

Kontrolirana termonuklearna fuzija koja će biti predmetom dugih istraživanja i eksperimenata unutar budućeg reaktora Iter (International Thermonuclear Experimental Reactor) u Cadaracheu, na jugu Francuske, namjerava reproducirati reakcije koje se odvijaju u središtu Sunca.

Nuklearna fisija, koja se koristi u nuklearnim centralama, očituje se dijeljenjem atoma kako bi se dobila energija. Proces kontrolirane fuzije je daleko od svladavanja, usprkos više od trideset godina napora. 

Pokusi vjerojatno neće završiti komercijalnom proizvodnjom
struje prije sljedećeg stoljeća.

Najoptimističnije prognoze govore o općoj koristi od istraživanja za 50-ak godina.

Reaktor Iter, u kojem sudjeluju Japan, Kinu, J. Koreju, SAD, Rusiju, EU i Indiju, trebao bi biti izgrađen u Francuskoj, u Cadaracheu blizu Marseillea.