Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Gorivo raste i na stablima

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Gljivica Gliocladium roseum koja živi na drveću, proizvodi dizelsko gorivo, otkriveno je u prašumama Patagonije, na granici Čilea i Argenitine.

Stručnjaci vjeruju kako bi Gliocladium roseum, potencijalno mogla biti potpuno novi izor biogoriva, piše Daily Mail.

Pročitajte i ovo Posljedice nevremena velike štete Grad Zagreb priprema javni poziv: Stabla srušena u nevremenu dodijelit će građanima Ilustracija Pronašao je recept Kod kuće proizvodili barut i njime rušili stabla u šumi u Vrbovcu

Gljivica, koja živi u drvetu Ulmo, prirodno proizvodi ugljikovodično gorivo, slično dizelu, a kada su znanstvenici otkrili da je moguće pretvoriti stanično tkivo biljke izravno u biogorivo, nazvano ‘mikordizel’, bili su oduševljeni. Prilikom proizvodnje biogoriva, sjemenke se moraju konvertirati u šećer kako bi fermentirale prije nego se od njih dobije korisno gorivo.

‘G. roseum može proizvesti mikrodizel direktno iz tkiva biljke. Znači, ukoliko bi se za proizvodnju goriva koristila ova gljivica, mogli bimo preskočiti jedan korak’, rekao je profesor Gary Strobel sa Sveučilišta u Montani.

Profesor Strobel istraživao je mogućnosti ove gljivice u prašumi u sjevernoj Patagoniji, na granici Argentine i Čilea, te otkrio da kada je gljivica dizelskog goriva eksponirana potencijalnim toksičnim antibioticima, reagira obrambeno na način da stvara promjenjive plinove.

‘Kada smo ispitali sastav G. roseuma, bili smo potpuno iznenađeni otkrivši, da stvara ugljikovodik i ugljikovodične derivate. Rezultati su bli potpuno neočekivani’, rekao je profesor.

Stanično tkivo pruža vlaknastu potporu strukturi biljke. Tijekom proizvodnje biogoriva, stanično tkivo iz biljnog otpada prvo se tretira enzimima, a tada se pretvara u šećer. Mikrobi nakon toga fermentiraju šećer u zapaljivi etanol, prenosi Daily Mail. Diljem svijeta bilje proizvodi gotovo 430 milijuna tona takvog otpada.

‘Bili smo veoma uzbuđeni kada smo saznali da G. roseum može probaviti stanično tkivo. Iako gljivica proizvede manje mikordizela kada se hrani celulozom u usporedbi sa šećerom. U pravilu, geni ove gljivice korisni su kao i sama gljivica, za razvoj novih biogoriva. Ovo otkriće također u pitanje dovodi naše znanje o načinu na koji se proizvode fosilna goriva.’

Prihvaćena je teorija da je sirova nafta, koja se koristi u proizvodnji dizela, formirana od mrtvih biljaka i životinja koje su bile izložene vrućini milijunima godina.

‘Ako gljivice poput ove proizvode mikrodizel u prašumi, može biti da su doprinijele stvaranju fosilnih goriva’, zaključio je profesor.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene