Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Google pokreće vlastiti internetski pretraživač

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Google je u utorak pokrenuo vlastiti internetski pretraživač Google Chrome, izravan izazov Microsoftu i njegovom Internet Exploreru čija premoć dosad nije dovedena u pitanje.

Objava je izašla na "službenom blogu Googlea" u ponedjeljak. "Pokrećemo beta verziju Google Chromea u više od 100 zemalja", priopćio je američki internetski div.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Prekid komunikacije Oštećeni kabeli koji internetski povezuju Europu i Aziju Slika nije dostupna Uzbuna u Microsoftu Ugrožena sigurnost Internet Explorera

Pretraživač će se moći skinuti besplatno, a njegov izvorni kod će biti otvoren, to jest software će biti oslobođen prava i moći će se mijenjati i razvijati.

U prvo će vrijeme biti raspoloživ samo preko Microsoftovog operativnog sustava Windowsa, ali je Google kazao da "naporno radi i na koncipiranju verzija za Mac i Linux".

Mogućnost da Google pokrene takav software dosad je bila samo glasina koja je kružila među znalcima, a službena objava morala je pričekati.

No, već u ponedjeljak autor stripa koji objašnjava rad Google Chromea Scott McCloud objavio je svoje djelo na blogu, primoravajući tvrtku da požuri s početkom rada kako bi se zadovoljili nestrpljivi korisnici diljem svijeta.

Vodeći se za strategijom koja se sastoji u tome da postane broj jedan u svim sektorima interneta, Google pokreće novi "rat pretraživača", nakon onog devedesetih godina kad je Microsoft pobijedio konkurentski Netscape pretraživač.

Prema različitim procjenama, Internet Explorer čiji je dominantan položaj vezan uz Windowse, trenutno koristi između 60 do više od 80 posto korisnika u svijetu, daleko ispred Mozille Firefoxa.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene