Obavijesti Video Pretražite Navigacija
izvanredna
uživo

UŽIVO Milanović: "Ovo je priprema za državni udar"

(Don't) Be evil!

Google pod istragom: Namještaju li rezultate pretraživanja?

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Googleovi konkurenti se bune – 'Ako nismo na Googleu, to je kao da ne postojimo'

'Google ima moć odlučiti tko će uspjeti, ako propasti na internetu', rekao je to prilikom saslušanja Googleova izvršnog predsjednika Erica Schmidta republikanski senator Mike Lee.

Članovi senatskog odbora koji su ispitivali predstavnika Googlea zaključili su da je ova kompanija narasla u dominantnu i potencijalno 'anti-kompetitivnu' silu na internetu koja svoju moć može iskoristiti za favoriziranje rezultata pretraživanja.

Senator Lee posebno je napao Schmidta oko rangiranja rezultata pretraživanja vezanih uz njihovu stranicu za kupovinu koja se prilikom pretraživanja uvijek nalazi na trećem mjestu, dok konkurentske stranice stalno mijenjaju mjesta prilikom pretraživanja.

Optužio ga je da Google koristi 'posebne algoritme' kako bi svojim stranicama namjestio 'magično treće mjesto' na Googleovoj tražilici. Schmidt je senatore uvjeravao da njegova kompanija ne namješta rezultate pretraživanja, a na pitanje koristi li Google i dalje sadržaj sa stranice Yelp na svom servisu Google Places nije dao baš uvjerljiv odgovor: 'Koliko ja znam, ne' te dodao da će to 'morati provjeriti'.

Upravo je kompanija Yelp jedan od razloga zbog kojih se Google našao na udaru senatskog istražnog povjerenstva jer ih je CEO ove kompanije Jeremy Stoppelman optužio da u rezultatima pretraživanja favoriziraju sadržaj sa svojih stranica.

Rekao je da je Google prvo licencirao sadržaj s Yelpa, a nakon što je licenca istekla, pokušali su preuzeti njegovu kompaniju – u tome nisu uspjeli, ali su nastavili koristiti dio sadržaja s te stranice u nekim svojim servisima. Kada je Stoppelman od Googlea zatražio da prestanu s tim, iz te su mu kompanije odgovorili da će to napraviti, samo ako se u Yelpu odluče da ih se u potpunosti ukloni s Googleove tražilice.

'Ako nismo na Googleu, to je kao da ne postojimo' slikovito je to opisao Stoppelman.

Da Google namješta rezultate pretraživanja i time favorizira svoje proizvode u odnosu na konkurenciju, smatra i Jeff Katz, CEO Nextaga koji je rekao da je Google 'zbog profita i rasta zarade napustio svoje osnovne principe fair playa'.

Protiv Googlea zbog monopola istragu vodi i Federalna trgovačka komisija te će biti zanimljivo vidjeti kakav će biti ishod ovih istraga te kakva (eventualna) kazna očekuje Google.

Čini se da članovi Senata ne vjeruju previše Schimdtu pa je senator Richard Blumenthal Googleovo ponašanje i poslovanje na internetu usporedio s utrkama konja – Google u svom vlasništvu ima trkalište na kojem se utrkuju njegovi konji koji pobjeđuju, a senator Al Franken dodao je da su Googlevi konji možda – dopingirani.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene