Obavijesti Video Pretražite Navigacija
izvanredna

Grbin oštro po Ustavnom sudu: "Pričao sam s Milanovićem, imamo plan C. Popišali su se na sve nas"

Globalno zagrijavanje povećat će smrtnost u SAD-u

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Sve češći ljetni valovi vrućine, koji su posljedica globalnog zagrijavanja, mogli bi izazvati povećanu stopu smrtnosti u SAD-u svake godine, navodi se u studiji koju su objavili znanstvenici sa sveučilišta Harvard.

Opće je poznato da ekstremne temperature, bilo da je riječ o valovima vrućine ili hladnoće, mogu biti opasne po život. 

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Crna statistika Rekordan broj umrlih od koronavirusa u Njemačkoj: ''Vjeruje se da je stvarna brojka puno viša'' Slika nije dostupna Nove varijante Stručnjaci objasnili zašto nastaju mutacije: "Virusi su pametni stvorovi, ali nitko tko je primio cjepivo nije umro od COVID-a"

Ipak, rezultati najnovijeg istraživanja sugeriraju da povećani broj smrtnih slučajeva zbog globalnog zagrijavanja neće istodobno smanjiti broj smrtnih slučajeva povezanih s niskim temperaturama.

Koristeći se podacima o vremenskim prilikama u 50 američkih gradova u razdoblju između 1989. i 2000., znanstvenici su utvrdili da dvodnevni val hladnoće povećava smrtnost za 1,6 posto, dok s druge strane val vrućine povećava smrtnost za 5,7 posto.

"Utvrdili smo da posljedice hladnog vremena nisu tako pogibeljne kao posljedice vrućina", rekla je voditeljica studije Mercedes Medina-Ramon s Harvarda.

To znači da relativno blaže vremenske prilike zimi kao posljedica globalnog zagrijavanja neće nadoknaditi povećani broj smrtnih slučajeva koje će izazvati ljetne vrućine, rekla je Medina-Ramon.

Studija je objavljena u časopisu Occupational and Environmental Medicine.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene