Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Sve češći ljetni valovi vrućine, koji su posljedica globalnog zagrijavanja, mogli bi izazvati povećanu stopu smrtnosti u SAD-u svake godine, navodi se u studiji koju su objavili znanstvenici sa sveučilišta Harvard.


Opće je poznato da ekstremne temperature, bilo da je riječ o valovima vrućine ili hladnoće, mogu biti opasne po život. 

Vezani članci Koronavirus, Italija U Italiji ove godine gotovo 40 posto više smrti, u Bergamu umrlo čak 568 posto više ljudi nego ranijih godina Svako drugo dijete zaraženo malarijom umre (Foto: AFP) Alarm iz Svjetske zdravstvene organizacije: Svako drugo zaraženo dijete premine od bolesti koja je - izlječiva

Ipak, rezultati najnovijeg istraživanja sugeriraju da povećani broj smrtnih slučajeva zbog globalnog zagrijavanja neće istodobno smanjiti broj smrtnih slučajeva povezanih s niskim temperaturama.

Koristeći se podacima o vremenskim prilikama u 50 američkih gradova u razdoblju između 1989. i 2000., znanstvenici su utvrdili da dvodnevni val hladnoće povećava smrtnost za 1,6 posto, dok s druge strane val vrućine povećava smrtnost za 5,7 posto.

"Utvrdili smo da posljedice hladnog vremena nisu tako pogibeljne kao posljedice vrućina", rekla je voditeljica studije Mercedes Medina-Ramon s Harvarda.

To znači da relativno blaže vremenske prilike zimi kao posljedica globalnog zagrijavanja neće nadoknaditi povećani broj smrtnih slučajeva koje će izazvati ljetne vrućine, rekla je Medina-Ramon.

Studija je objavljena u časopisu Occupational and Environmental Medicine.