Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Dvije velike glazbene organizacije navodno pripremaju tužbu protiv Googlea zbog favoriziranja piratskih stranica u rezultatima pretraživanja


Iako su SOPA i PIPA trenutno odgođene, a sve više zemalja Europske unije odlučilo je zamrznuti ACTA-u, udruženja filmaša i glazbenika sigurno se neće pomiriti s porazom nego će tražiti nove načine za gašenje stranica na kojima je dostupan piratski sadržaj.

Vezani članci Slika nije dostupna SAD uvode CISPA-u, gora od SOPA-e, PIPA-e i ACTE zajedno! Slika nije dostupna I Pirate Bay rekao zbogom torrentima!

Ako je vjerovati nekim informacijama koje su se pojavile na mreži i koje su prenijeli na stranici Torrent Freak, sljedeća meta u borbi protiv piratstva je – Google. Naime, na toj stranici kažu da dvije organizacije glazbenika (RIAA i IFPI) pripremaju privatnu tužbu protiv Googlea zbog toga što ova kompanija favorizira pretraživanje stranica s piratskim sadržajem.

Google već neko vrijeme surađuje s ovim organizacijama u gašenju stranica na njegovom Bloggeru koje sadrže piratski sadržaj ili se na njima nalaze linkovi prema piratskim stranicama – ukupno je ugašeno čak 460 tisuća stranica od kolovoza 2011. s više od pet milijuna linkova, ali RIAA i IFPI i dalje smatraju da su Google i druge tražilice 'poremetili tržište online glazbe'.

Ove su organizacije uvjerene da se Google 'ne trudi dovoljno' te da se često na vrhu pretrage nalaze stranice s piratskim sadržajem, umjesto da se favoriziraju stranice na kojima se pjesme mogu legalno skinuti ili poslušati putem streaminga.

Iako u Googleu kažu da je njihov algoritam za pretraživanje baziran na važnosti stranica za krajnje korisnike – zbog čega se stranice s piratskim sadržajem često nalaze pri vrhu, čelnici glazbene industrije smatraju da Google namjerno 'promovira koncept ilegalnog downloada'.

Također, RIAA i IFPI smatraju da Google ima direktne financijske koristi od internetskih stranica i aplikacija koje podržavaju piratstvo pa tako kažu da bi Google trebao 'proaktivno djelovati' i motriti sve stranice koje su uključene u njihov program oglašavanja kako bi se uvjerili da na njima nema piratskog sadržaja.

Zamjeraju im i što ne provjeravaju dobro aplikacije koje se postavljaju u Android Market te smatraju da bi za takve aplikacije prvo trebali provjeriti da li su 'kompatibilne s interesima glazbene industrije'.

Ako ove organizacije podignu tužbu protiv Googlea zbog pretraživanja piratskog sadržaja, postavlja se pitanje da li su sljedeći korak tužbe protiv stranica koje omogućuju pretraživanje torrenta i kakav bi to udarac moglo zadati piratstvu.

Do sada se pokazalo da je gašenje MegaUploada uplašilo mnoge koji su omogućavali pretraživanje i ilegalnu razmjenu pjesama i filmova pa je došlo do dobrovoljnog gašenja nekih servisa, no čini se da to ipak nije utjecalo na razmjenu piratskog sadržaja.