Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Tužba protiv Googlea!

Glazbene organizacije pripremaju novi udar na pirate?

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Dvije velike glazbene organizacije navodno pripremaju tužbu protiv Googlea zbog favoriziranja piratskih stranica u rezultatima pretraživanja

Iako su SOPA i PIPA trenutno odgođene, a sve više zemalja Europske unije odlučilo je zamrznuti ACTA-u, udruženja filmaša i glazbenika sigurno se neće pomiriti s porazom nego će tražiti nove načine za gašenje stranica na kojima je dostupan piratski sadržaj.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Udar na privatnost! Anonymousi pozivaju na 'zamračenje interneta' Slika nije dostupna Žele vladati cybersvijetom SAD uvode CISPA-u, gora od SOPA-e, PIPA-e i ACTE zajedno!

Ako je vjerovati nekim informacijama koje su se pojavile na mreži i koje su prenijeli na stranici Torrent Freak, sljedeća meta u borbi protiv piratstva je – Google. Naime, na toj stranici kažu da dvije organizacije glazbenika (RIAA i IFPI) pripremaju privatnu tužbu protiv Googlea zbog toga što ova kompanija favorizira pretraživanje stranica s piratskim sadržajem.

Google već neko vrijeme surađuje s ovim organizacijama u gašenju stranica na njegovom Bloggeru koje sadrže piratski sadržaj ili se na njima nalaze linkovi prema piratskim stranicama – ukupno je ugašeno čak 460 tisuća stranica od kolovoza 2011. s više od pet milijuna linkova, ali RIAA i IFPI i dalje smatraju da su Google i druge tražilice 'poremetili tržište online glazbe'.

Ove su organizacije uvjerene da se Google 'ne trudi dovoljno' te da se često na vrhu pretrage nalaze stranice s piratskim sadržajem, umjesto da se favoriziraju stranice na kojima se pjesme mogu legalno skinuti ili poslušati putem streaminga.

Iako u Googleu kažu da je njihov algoritam za pretraživanje baziran na važnosti stranica za krajnje korisnike – zbog čega se stranice s piratskim sadržajem često nalaze pri vrhu, čelnici glazbene industrije smatraju da Google namjerno 'promovira koncept ilegalnog downloada'.

Također, RIAA i IFPI smatraju da Google ima direktne financijske koristi od internetskih stranica i aplikacija koje podržavaju piratstvo pa tako kažu da bi Google trebao 'proaktivno djelovati' i motriti sve stranice koje su uključene u njihov program oglašavanja kako bi se uvjerili da na njima nema piratskog sadržaja.

Zamjeraju im i što ne provjeravaju dobro aplikacije koje se postavljaju u Android Market te smatraju da bi za takve aplikacije prvo trebali provjeriti da li su 'kompatibilne s interesima glazbene industrije'.

Ako ove organizacije podignu tužbu protiv Googlea zbog pretraživanja piratskog sadržaja, postavlja se pitanje da li su sljedeći korak tužbe protiv stranica koje omogućuju pretraživanje torrenta i kakav bi to udarac moglo zadati piratstvu.

Do sada se pokazalo da je gašenje MegaUploada uplašilo mnoge koji su omogućavali pretraživanje i ilegalnu razmjenu pjesama i filmova pa je došlo do dobrovoljnog gašenja nekih servisa, no čini se da to ipak nije utjecalo na razmjenu piratskog sadržaja.  

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene