Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

NASA je danas u Kaliforniji lansirala novu svemirsku sondu koja će prikupljati podatke o ugljičnom dioksidu, plinu odgovornom za mijenjanje klime na Zemlji.


Sonda 'Orbiting Carbon Observatory' će tijekom naredne dvije godine bilježiti podatke o ugljičnom dioksidu u atmosferi te će sveukupno obaviti osam milijuna mjerenja. Cilj je, kako objašnjavaju znanstvenici, mjeriti izvore ugljičnog dioksida i tzv. 'usisavače' koji uklanjaju plin iz atmosfere.

Vezani članci Ilustracija (Foto: Marko Prpic/PIXSELL) U eksploziji plina u Češkoj poginule dvije osobe, a četvero je ozlijeđenih: Na terenu helikopteri, spasioci i psi tragači Rijeka Merced u kojoj su pronađene otrovne alge Roditelji, djevojčica (1) i pas pronađeni mrtvi na pješačkoj stazi: Je li za misterioznu smrt kriva otrovna alga ili udar groma?

Naime, znanstvenicima je poznato da se samo 40 posto CO2 ispuštenog od početka Industrijske revolucije nalazi u atmosferi, 30 posto se apsorbira i sada preostaje pitanje što se događa s preostalih 30 posto. Dosadašnja mjerenja ugljičnog dioksida oslanjala su se uglavnom na opservatorije na Zemlji.