Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Teleskop Herschel u akciji

FOTO: Snimljen trenutak rađanja zvijezda

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Svemirski teleskop Herschel, Europske svemirske agencije, snimio je oblak prašine u svemiru, u kojem se formiraju i rađaju nove zvijezde. Oblak je nazvan IC 5146, a u njemu je uočeno čak 350 jezgri zvijezda u formiranju.

Ipak čini se kako je pravih kandidata za zvijezde ima tek oko 45, koji su vezani gravitacijskim silama. Sve jezgre nalaze se u najgušćim dijelovima oblaka, koji su ujedno i najnestabilniji.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna UDRUGA RODA KRITIZIRALA ODLUKU Niti jedna bolnica u Zagrebu više ne dozvoljava pratnju na porodu: ''Ljut sam jer sada ne mogu biti s njom..." Petrinja iz zraka nakon potresa Organiziraju pomoć Razorni potres ujedinio Hrvatsku: Nakon prvotnog šoka i domaće su zvijezde odlučile pomoći

Ako se pitate što je plavičasti sjaj na lijevoj strani fotografije, odgovor je maglica 'Cocoon', koju osvjetljava mlada zvijezda B0, koja ionizira plin vodik te na taj način proizvodi plavičast vizualni efekt.

Žute točke na slici predstavljaju mlade jezgre zvijezda u nastajanju, a mnoge se nalaze i u samoj maglici Cocoon, samo nisu vidljive na ovoj fotografiji. Oblak IC 5146 nalazi se na 1.500 svjetlosnih godina od Sunca i pripada pojasu Gould, kojeg predstavlja veliki prsten zvijezda i oblaka iz kojih one nastaju.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene