Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Kalibriranje optike

FOTO: Ovako bi izgledali zvjezdani ratovi

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Ne, krivo ste pomislili, nismo u ratu s vanzemaljskom rasom, no fotografija je stvarna. Slažemo se, izgleda nestvarno i nevjerojatno, ali da i ratujemo laserima protiv vanzemaljaca, to bi ovako i izgledalo.

Fotografija je snimljena u opservatoriju ESO (European Southern Observatory), koji koristi takozvani VLT (Very Large Telescope) teleskop. Laserska zraka je dio adaptacijskog optičkog sistema teleskopa, koji korigira smetnje i iskrivljenja koja nastaju djelovanjem Zemljine atmosfere, kako bi se dobile što vjernije slike svemira i svemirskih prostranstava.

Pročitajte i ovo Zbog radova u Zvijezdi pucaju i nove zgrade - 4 Građani Zvijezde u očaju Najveći projekt u povijesti grada pretvara se u katastrofu: ''Urušavaju se stare i nove zgrade, vlada opća nesigurnost'' Radovi na aglomeraciji u karlovačkoj Zvijezdi - 2 Karlovčani u problemima Radovi na obnovi građanima su oštetili kuće i zamutili vodu za piće: ''Za oštećenja u Zvijezdi odgovarat će izvođač''

Laser se kalibrira djelovanjem na atome natrija u gornjoj atmosferi, na 90 kilometara visine, koji reagiraju na boju lasera i svijetle, poput svojevrsne umjetne zvijezde. Fotografija je zapravo snimka kalibriranja optike teleskopa prije promatranja supermasivne crne rupe u centru naše galaksije.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene