Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Divovi u Sahari

FOTO: Otkrivena nova vrsta dinosaura

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Prethistorijska 'rijeka divova', široka poput Dunava, jednom davno bila je dom divovskim ribama, dinosaurima i 18 metara dugim krokodilima. Tekla je kroz Saharsku pustinju prije 100 milijuna godina, a bila je okružena bogatim šumama, plovnim kanalima i jezerima.

Najnovije arheološko nalazište najuzbudljivije je otkriće ostataka iz prethistorijskog doba među kojima je i dio kljuna letećeg reptila te kost s dinosaurovog uda biljojeda za koje se pretpostavlja da su još nepoznate vrste.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Paleontolozi pronašli ostatke Veliko otkriće argentinskih znanstvenika: "Riječ je o potpuno novoj vrsti, živjela je na području gdje je ne biste očekivali" Ihtiosaur (Ilustracija: Nobumichi Tamura) Dugačak čak 26 metara Pronađena čeljust prapovijesnog "morskog čudovišta": Bio je možda najveće biće koje je ikad živjelo na Zemlji

Leteći reptil pripada slabo poznatom pterosauru koji je živio u doba dinosaura. Znanstvenici vjeruju kako je to stvorenje imalo raspon krila do 6 metara. Pronađeni su i ostaci krokodila dužine koja odgovara dužini dva velika autobusa, ostatke ribe predatora i zube druge goleme ribe.

'Ova je rijeka nekad bila prepuna divovskih riba, dugačkih do 4 metra i zato se naziva rijekom divova', kaže dr. David Martill sa sveučilišta u Portsmouthu.

Važno otkriće bila je, skoro metar dugačka, kost ogromnog sauropoda, biljojeda dinosaura s dugačkim vratom i repom. Istraživači pretpostavljaju kako je to kost uda životinje velike najmanje 19 metara. No postoji mogućnost kako se radi o stražnjem kraju bedara koji pripada dinosauru velikom gotovo 30 metara, što bi ga, ako je točno, činilo najvećim sauropodom ikad poznatim.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene