Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Obredi za sreću u ljubavi

FOTO: Venerin hram na Krku- obredi za sreću u ljubavi

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
U samom gradu Krku, u podrumu jedne kuće, otkriven je dobro očuvan Venerin hram.

Arheološka senzacija na otoku Krku otkrivena je posve slučajno. Prije šest mjeseci novi vlasnik kuće započeo je radove na obnovi, i nemalo se iznenadio kada je ispod poda otkrio ostatke hrama iz vremena prije Krista. Ovaj je hram među 10 takvih nevjerojatnih arheoloških lokaliteta na svijetu.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Pomoći će turizmu Arheološka utopija 2017: Pronašli 17 mumija, 3700 godina staru grobnicu i kipove faraona Slika nije dostupna Fantastično arheološko otrkriće Pronađena najstarija proteza na svijetu, možda čak iz 14. stoljeća - napravljena od pravih zuba

Prigodno je na Valentinovo danas svečano predstavljen javnosti.

U gradu Krku planiraju ovo otkriće dobro iskoristiti u turističke svrhe.

 Božica Venera jedna je od najvažnijih likova rimske mitologije. Ona je božica ljubavi, braka, plodnosti i ljepote. Prema rimskoj mitologiji rođena je iz morske pjene. Bila je udata za Vulkana, ružnog Boga kovača - kojeg je, prema slobodnijim verzijama, bezočno varala s njegovim vlastitim bratom Marsom. No, nije se libila ni ljubovanja s drugim bogovima. Vulkana je naravno najviše ljutilo kad bi bila s Marsom, pa su od njegove ljutnje, kažu rimske legende, nastale erupcije vulkana Etna.

U slobodnim tumačenjima Venerin hram je služio za orgije - u rimsko su vrijeme prema tim tumačenjima sve žene jednom u životu trebale otići u hram i voditi ljubav s neznancem.

Konzervator s Krka, arheolog Nino Novak kratko nam je pojasnio službenu arheološku verziju koja će se sigurno naći u promidžbenim materijalima važnog nalazišta. Neudate žene i djevojke svakog su prvog aprila prigodno odlazile u Venerin hram. U posebnim su obredima Venerin kip darivale najljepšom odjećom, miomirisnim uljima i cvijećem. Na taj su način molile za sreću u ljubavi, sretnu udaju i plodan brak. 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene