Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Tehnološka čuda

FOTO: Bicikl od najlona čvrst poput čelika

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Britanski inženjeri osmislili su novi proizvodni proces koristeći materijale u prahu, a iz tih materijala su 'uzgojili' vrlo neobičan bijeli bicikl, koji je u potpunosti napravljen od najlona.

Bicikl je, prema njihovim riječima, čvrst poput svojeg metalnog rođaka, a inženjeri tvrde da je najlon od kojeg je napravljen čvrst poput čelika. Dizajneri ovog bicikla se nadaju da će njihov proces 'uzgoja', koji je jedna varijanta 3D laserskog ispisa (printanja), revolucionarizirati samu proizvodnju, prenosi BBC.

Pročitajte i ovo Ilustracija Pomoć pružena u bolnici Muškarac (81) autom naletio na 11-godišnjeg dječaka: Težina ozljeda nije poznata Ilustracija Pitanje budućnosti Desničarske vlasti vraćaju automobile na ulice gradova: Ta odluka mogla bi im se obiti o glavu na više načina

>> VIDEO: Upoznajte bicikl bez lanca

Sam proces izrade zove se Additive Layer Manufacturing (proizvodnja dodavanjem slojeva) i u potpunosti je vođen računalom. U tom procesu laser stapa višestruke slojeve metala, najlona ili plastike u prahu. laser topi prah koji se nakon toga hladi prema zadanom obliku, nakon čega se novi sloj otopljenog praha dodaje na prvi, sve dok se ne postigne kompozitan objekt, poput bicikla kojeg možete vidjeti na slici.

Moguća primjena i u izradi zrakoplova

Laser doslovce može napraviti bilo koji oblik kojeg dizajner može zamisliti, ističu u Europskoj aeronautičkoj kompaniji za obranu i svemirska istraživanja (EADS). Postoji još jedna prednost ovakve izrade objekata, a ta je da su čak i do 65 posto lakši od klasično proizvedenih proizvoda. Tehnologija izrade toliko je napredna i sigurna, tvrde u EADS-u, da se pomoću nje mogu izrađivati i lakši zrakoplovi.

Stoga su inženjeri EADS-a htjeli demonstrirati svu inovativnost i prednosti ove tehnologije, napravivši svoj Airbike.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene