Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Jedna je transgenska fluorescentna krmača oprasila dva prašćića koji također u tamnom prostoru emitiraju zeleno svijetlo.


Krmača je jedna od tri svinje kojima su, dok su još bile u stadiju embrija, krajem 2006. godine, kineski znanstvenici ubrizgali zeleni fluorescentni protein, pojašnjava agencija Nova Kina.

Vezani članci Slika nije dostupna Rijeka: Bomba iz 2. svjetskog rata i dalje se uklanja Slika nije dostupna U požaru izgorjela krmača i šest malih prasaca

Krmača je sveukupno oprasila 11 praščića, ali samo dvoje je
fluorescentno.

"Njuška i jezici dvaju praščića emitiraju zeleno svijetlo dok se
nalaze pod ultraljubičastim zrakama, što pokazuje da je tehnika reprodukcije transgenskih svinja nuklearnim transferom sazrela", kazao je Liu Zhonghua, profesor poljoprivrednog fakulteta u sjeveroistočnom gradu Harbinu.

Nuklearni transfer podrazumijeva prijelaz jezgre jedne stanice u drugu stanicu, koja je prethodno lišena svoje jezgre, kao kod postupka kloniranja.

Liu smatra da bi se u budućnosti mogle uzgajati posebne svinje čiji bi se organi koristili za transplantaciju organa kod ljudi.

Mediji pišu da se znanstveni tim profesora Liua koristi tehnologijom koju su rabili američki, japanski i južnokorejski znanstvenici.