Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Sve je veći broj djece koja koriste društvene mreže poput Facebooka, a da nisu uvijek svjesni rizika koji preuzimaju kada otkrivaju privatne informacije o sebi, upozorila je Europska komisija.


'Sve veći broj djece je na društvenim mrežama na internetu, ali mnogi od njih ne poduzimaju sve mjere da bi se zaštitili', rekla je za AFP dužnosnica zadužena za nove tehnologije, Nelly Croes. Prema istraživanju koje je obuhvatilo 25.000 mladih iz 25 europskih zemalja čiji su rezultati objavljeni u Bruxellesu, 38 posto djece između 9 i 12 godina ima profil na nekoj od društvenih mreža na internetu. Kada je riječ o djeci starosti između 13 i 16 godina taj broj raste čak na 77 posto.

Vezani članci Slika nije dostupna Hrvatski povjerenik najbolje je ocijenjen u EU! Slika nije dostupna Josipović i Vandoren o preostalim zadaćama do ulaska u EU

Četvrtina njih navodi da je njihov profil 'javni' odnosno da su informacije sa njega dostupne bilo kome, a do njih je ponekad moguće doći preko običnog pretraživača. Svaki peti među njima navodi adresu stanovanja ili broj telefona. Opasnosti od zlouporabe su veće što su djeca mlađa, upozoravaju iz Europske komisije. I dok 78 posto mladih od 15 i 16 godina tvrde da znaju kako zaštititi svoje privatne podatke, to već nije slučaj polovice onih od 11 i 12 godina. 'Ta djeca sama sebe stavljaju u situaciju koja može im može štetiti, jer su (u tom uzrastu) vrlo osjetljiva', rekla je Croes.

Ona je pozvala sve društvene mreže da odmah uvedu izmjene u registriranju profila maloljetnika kako one ne bi bile dostupne onima koje deca nisu označili kao 'prijatelje'. Dio društvenih mreža među kojima Facebook i Myspace, 2009. su potpisali dokument kojim se obavezuju da će preduzeti mjere za zaštitu maloljetnika. Europska komisija, međutim, navodi da 'neke društvene mreže popularne među mladima u Europi nisu potpisale taj dokument', a iz Komisije najavljuju i reviziju tog dokumenta.

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI
Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju