Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Možete se zamisliti bez mobitela, interneta, televizije i radija? Slabo vam je čim i pomislite na to?


Znanstvenici su dokazali da isključivanje tehnologije kod modernih ljudi izaziva simptome slične onima kada ovisnici o drogi ili cigaretama pokušavaju ostati čisti.Volonteri s 12 sveučilišta diljem svijeta tijekom 24 sata nisu smjeli koristiti e-mail, mobitel, televiziju, radio, novine, Facebook ni Twitter. Svoja iskustva su upisivali u dnevnik, a varirala su od osjećaja izolacije pa do anksioznosti. Bez tehnologije neki su se čak osjećali kao kad idu na dijetu.

Vezani članci Joe Biden Američki predsjednik donio mjeru koja će oduševiti mnoge studente: "Predahnut će" Boris Crnković Gasi se studij na kojem je doktorirao Vice Mihanović: Dekan fakulteta ispričao se studentima zbog ozbiljne reputacijske štete

'Nisu bili prisutni samo psihički, nego i fizički simptomi. Učestalost korištenja moderne tehnologije nas mijenja. Volonteri su posezali za mobilnim telefonima, koje nisu imali kod sebe. Danas mnogi više ne posjeduju sat s alarmom ili ručni sat, već se potpuno oslanjaju na mobitel', pojasnio je Roman Gerodimos, voditelj britanskog djela ove međunarodne studije.

>> Znate li koliko vrijedi Facebook?

Dodao je kako je za mnoge odjednom nastala tišina bila neugodna i čudna, ali da su s vremenom počeli osluškivati što se događa oko njih i primjećivati što susjedi rade ili kako ptice pjevaju. 'Ako postanemo osvješteniji o korištenju tehnologija, možda ćemo moći i kontrolirati učinak koji imaju na nas. Možda bi svatko trebao provesti bez njih bar jedan dan u godini', zaključio je Gerodimos.

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI
Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju