Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Vidljivi fizički simptomi

Facebook generacija bez interneta i mobitela kao ovisnik bez droge

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Možete se zamisliti bez mobitela, interneta, televizije i radija? Slabo vam je čim i pomislite na to?

Znanstvenici su dokazali da isključivanje tehnologije kod modernih ljudi izaziva simptome slične onima kada ovisnici o drogi ili cigaretama pokušavaju ostati čisti.Volonteri s 12 sveučilišta diljem svijeta tijekom 24 sata nisu smjeli koristiti e-mail, mobitel, televiziju, radio, novine, Facebook ni Twitter. Svoja iskustva su upisivali u dnevnik, a varirala su od osjećaja izolacije pa do anksioznosti. Bez tehnologije neki su se čak osjećali kao kad idu na dijetu.

Pročitajte i ovo David Kozak masakr u Pragu Davida sumnjiče da je prije masakra ubio oca i bebu u kolicima, objavio je jezive poruke: "Uvijek sam želio ubijati, Alina mi je puno pomogla" Vatrogasnim aparatom ugasio menoru u parlamentu sramotan čin VIDEO Poljski zastupnik vatrogasnim aparatom ugasio židovski svijećnjak: Hanuku proglasio sotonskom

'Nisu bili prisutni samo psihički, nego i fizički simptomi. Učestalost korištenja moderne tehnologije nas mijenja. Volonteri su posezali za mobilnim telefonima, koje nisu imali kod sebe. Danas mnogi više ne posjeduju sat s alarmom ili ručni sat, već se potpuno oslanjaju na mobitel', pojasnio je Roman Gerodimos, voditelj britanskog djela ove međunarodne studije.

>> Znate li koliko vrijedi Facebook?

Dodao je kako je za mnoge odjednom nastala tišina bila neugodna i čudna, ali da su s vremenom počeli osluškivati što se događa oko njih i primjećivati što susjedi rade ili kako ptice pjevaju. 'Ako postanemo osvješteniji o korištenju tehnologija, možda ćemo moći i kontrolirati učinak koji imaju na nas. Možda bi svatko trebao provesti bez njih bar jedan dan u godini', zaključio je Gerodimos.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene