Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Pravo kao ljudski zametak?

Europski sud zabranio patentiranje embrionalnih matičnih stanica

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Europski sud pravde jučer je donio odluku prema kojoj se nijedan postupak koji uključuje izdvajanje matičnih stanica iz ljudskog embrija, pri čemu se embrij uništava, ne može patentirati, a ta bi odluka mogla imati velik utjecaj na daljnja medicinska istraživanja.

Presuda Europskog suda pravde odnosi se na metodu pretvaranja ljudskih matičnih stanica iz embrija u stanice živčanog sustava. Metodu je izumio Oliver Bruestle sa Sveučilišta u Bonnu. Prema odluci najvišeg suda Europske unije, na tek oplođeno ljudsko jajašce pravno se može gledati kao na ljudski zametak.

Odluka suda smatra se presudnom za primjenu matičnih stanica kod liječenja niza bolesti - od Parkinsonove do sljepoće. 'Korištenje ljudskog embrija u terapeutske ili dijagnostičke svrhe kada se primjenjuje na sam embrij i koristi mu, može se patentirati', stoji u priopćenju ECJ-a, a prenosi BBC.

'No, njegovo korištenje radi znanstvenih istraživanja ne može se patentirati. Postupak koji uključjuje izdvajanje matičnih stanica iz ljudskog embrija u fazi blastociste, pri čemu se embrij uništava, ne može se patentirati'. Blastocista je oplođeno jajašce staro nekoliko dana u kojemu se odvija dioba stanica.

Sve je počelo nakon što je Greenpeace tužio njemačkog znanstvenika Olivera Bruestlea, koji je 1997. prijavio patent na postupak liječenja živaca uz pomoć matičnih stanica dobivenih iz ljudskih zametaka.

Znanstvenici koji se bave matičnim stanicama strahovali su od ovakve odluke, jer bi mogla usporiti istraživanja i razvoj područja koja bi trebala biti izvor mnogih metoda liječenja u 21. stoljeću. No, u skladu sa sudskom ekspertizom Europskog suda ovakva patentiranja uskoro bi se mogla zabraniti u cijelom EU-u. (Hina)

Pročitajte i ovo Riba Oglasilo se i Ministarstvo Odluka iz Bruxellesa zabrinula mnoge ribare: Smanjena je godišnja dopuštena kvota izlova jedne vrste ribe Ilustracija Uhićeni su Tinejdžeri planirali teroristički napad na koncertnu dvoranu u Bruxellesu

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene